Свет

"Неосноване тврдње": Пољска одбацује оптужбе за помоћ у саботажи гасовода "Северни ток"

"Волстрит џорнал" је у четвртак објавио да је приватни бизнисмен финансирао саботажу "Северног тока", коју је надгледао високо позиционирани украјински генерал
"Неосноване тврдње": Пољска одбацује оптужбе за помоћ у саботажи гасовода "Северни ток"Getty © Harold Cunningham

Помоћник пољског председника Мјешко Павлак изјавио је данас да су неосноване сугестије које је изнео бивши шеф немачке обавештајне службе Аугуст Ханинг да је Пољска подржала украјинске власти у планирању и спровођењу саботаже на руском гасоводу "Северни ток" 2022. године.

Павлак је рекао за пољску агенцију ПАП да је Ханинг био шеф немачке обавештајне службе када је немачки канцелар био Герхард Шредер и када је почела изградња гасовода "Северни ток 1", наводећи да је Ханинг имао "важну" и "срамну" улогу у тој инвестицији.

Немачки медији објавили су ове седмице да су немачки тужиоци идентификовали украјинског инструктора роњења као кључног осумњиченог за саботажу на Северном току и да су издали налог за његово хапшење у Пољској.

Пољски тужиоци рекли су за Ројтерс да је Пољска добила тај налог, али да је осумњичени напустио земљу.

"Једина ствар коју сада треба да ураде сви иницијатори и покровитељи саботажа на 'Северном току 1 и 2' је да се извине и ћуте", написао је пољски премијер Доналд Туск на платформи Икс у суботу.

Туск се није директно осврнуо на наводе о умешаности Пољске у саботажу, наводи Ројтерс.

"Волстрит џорнал" је у четвртак објавио да је приватни бизнисмен финансирао саботажу "Северног тока", коју је надгледао високо позиционирани украјински генерал. Украјина пориче било какву умешаност.

"Северни ток" је био главни гасовод за транспорт руског гаса до Немачке испод Балтичког мора пре инвазије Русије на Украјину.

Ханинг је рекао за Велт ове седмице да верује да су постојали договори између председника Пољске и Украјине о извршењу саботаже.

image