Свет

Европска комесарка за енергетику: Украјинском енергетском сектору је потребна додатна помоћ

Европска комесарка Кадри Симсон је позвала на повећање извоза електричне енергије из ЕУ у Украјину, као и на слање додатних ПВО система за заштиту енергетских објеката
Европска комесарка за енергетику: Украјинском енергетском сектору је потребна додатна помоћwww.globallookpress.com © IMAGO/Christoph Hardt

Следећа зима ће представљати огроман изазов за украјинску енергетску мрежу, а међународна заједница мора да уради више како би јој помогла, написала је европска комесарка за енергетику Кадри Симсон у ауторском тексту за "Фајненшел тајмс".

"Док радници поправљају штету и поново активирају водове, многе инсталације су поново гађане и уништене, што реконструкцију чини сизифовим напором. Русија је до данас уништила или заузела капацитете за производњу око девет гигавата електричне енергије. То је половина електричне енергије која је Украјини потребна зими, и представља еквивалент максималне потрошњи електричне енергије у Португалу, земљи са више од 10 милиона становника", наводи она.

Симсонова додаје да је дефицит у производњи електричне енергије у Украјини приморао владу да уведе честа искључења струје. То се одржава и на украјинску економију, повећава буџетски дефицит те земље и онемогућава је да настави да се бори.

Европска комесарка наводи да је ЕУ послала око 500 милиона евра помоћи украјинском енергетском сектору, а да је Механизам цивилне заштите ЕУ обезбедио преко 8.000 генератора и преко 3.300 трансформатора.

То, међутим, неће бити довољно, наводи Кадри Симсон. Она између осталог предлаже слање додатних генератора електричне енергије, развој и децентрализацију украјинске енергетске мреже и постављање соларних панела на медицинским објектима.

Европска комесарка је позвала и на повећање извоза електричне енергије из ЕУ у Украјину, као и на слање додатних ПВО система за заштиту енергетских објеката.

Симсонова је позвала европске владе и компаније да донирају додатна средства украјинском Фонду за енергетску подршку.

image