Свет

Нови вијетнамски лидер у посети Кини: Какву ће спољну политику водити То Лам?

Вијетнам је аплицирао за чланство у БРИКС-у
Нови вијетнамски лидер у посети Кини: Какву ће спољну политику водити То Лам?© Kremlin Pool/via Global Look Press

Нови вијетнамски лидер То Лам одабрао је Кину за своју прво званично путовање у иностранство, сигнализирајући континуирани значај који Вијетнам придаје свом великом суседу.  

Лам је стигао у Гуангџоу, главно производно и извозно чвориште у близини Хонг Конга, јавили су кинески државни медији.

Он ће се током своје тродневне посете састати са кинеским лидером Си Ђинпингом, и то само две недеље након што је званично постао генерални секретар Комунистичке партије Вијетнама, што је највиши политички положај у земљи.

Лам је на тој позицији наследио Њуен Фу Тронга, који је умро прошлог месеца након 13 година на челу државе.

Очекује се да ће нови лидер наставити спољнополитичку стратегију свог претходника и балансирати између Кине, САД и Русије и других, написао је поводом посете за кинески "Глобал тајмс" Ју Ксјангдонг, директор Института за вијетнамске студије на кинеском Универзитету Џенгџоу. 

Вијетнам је у међувремену аплицирао за чланство у БРИКС-у.

"Чињеница да је Лам одабрао Кину за прву посету од када је преузео дужност је знак да Вијетнам придаје велики значај својим односима са Кином. Истовремено, судећи по досадашњем искуству, Вијетнам ни на који начин неће почети да игнорише САД," пише Ју. 

Председник Русије Владимир Путин посетио је Вијетнам 20. јуна, и тада је са Ламом усвојио изјаву о даљем продубљивању свеобухватног стратешког партнерства две земље поводом 30. годишњице примене руско-вијетнамског споразума о основама пријатељских односа.

Најмање 11 споразума потписано је током Путинове посете Вијетнаму, јавио је ТАСС.

Вијетнам је прошле године унапредио своје везе са САД и Јапаном на "свеобухватно стратешко партнерство". Односи са Кином и Индијом такође су добили исту ознаку.

Како је пренео "Политико", и САД и њихов савезник Јапан развијају ближе везе са вијетнамском комунистичком владом, својим бившим непријатељем у Вијетнамском рату, будући да "траже партнере у растућем економском и стратешком ривалству са Кином".

Када је Си Ђинпинг посетио Вијетнам у децембру, две земље су најавиле да ће изградити "заједничку будућност која има стратешки значај". 

И високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељкоји је изашао из европске баште и упутио се у вијетнамску џунглу, изјавио је 30. јула да жели да почне да ради на унапређењу дипломатских односа са том земљом и истакао да би ЕУ могла да помогне у јачању поморске и сајбер безбедности Вијетнама.

image