Свет

Бурно у Чикагу: Десетине хиљада пропалестинских активиста протестују на конвенцији демократа?

Очекује се да ће током одржавања великог скупа демократа на улицама Чикага против политике САД према рату у Гази протестовати око 40.000 људи
Бурно у Чикагу: Десетине хиљада пропалестинских активиста протестују на конвенцији демократа?© Tanjug/AP Photo/Charles Rex Arbogast

Више пропалестинских група најавило је да ће током националне конвенције демократа (ДНЦ) протестовати на улицама Чикага, а очекује се да ће се окупити њих око 40.000 који се противе ставу Бајденове администрације о Израелу, преноси "Гардијан".

Како се додаје, неке групе су рекле да ће се залагати за амандмане и на самој конвенцији.

Странка је на опрезу због могућег ометања говора на великом скупу демократа, а једна пропалестинска група под називом "Делегати против геноцида", која се не слаже са америчком подршком офанзиви Израела у Гази, најавила је да ће вршити притисак да се уведе ембарго на испоруку оружја.

Припадници групе "Делегати против геноцида" рекли су да ће искористити право на слободу говора током главних догађаја на четвородневној конвенцији. Одбили су да дају детаље, али су истакли да ће понудити амандмане који се односе на испоруку оружја и искористити своје право делегата да говоре на конгресу.

Група се залаже за стављање на снагу закона који забрањују пружање војне помоћи појединцима или безбедносним снагама који почине груба кршења људских права.

"Они желе да конвенција прође глатко, не желе да имају било какву врсту поремећаја или било шта слично. Жао ми је, конвенција је средство политичког ангажмана. А ако је не користимо за то, онда је то само такмичење за мис лепоте", изјавио је за Ројтерс Лијано Шерон, пословни консултант и делегат који је потписао алтернативну платформу заједно са 34 друга делегата.

Изборни штаб Камале Харис одбио је да коментарише планове групе.

Увођење ембарга на оружје жели још једна пропалестинска група, "Национални покрет непосвећени" који су освојили више од 30 делегата на примарним изборима. Њихов главни напор уложен је у то да се скупу демократа обрати један Американац палестинског порекла и хуманитарац из Газе, али за сада нису успели у том настојању. 

Касно у суботу, организатори конвенције додали су дневну панел дискусију о арапским и палестинским питањима на дневни ред у понедељак и једну о антисемитизму.

Демонстрације се очекују сваког дана конвенције и, иако се њихови програми разликују, многи активисти се слажу да је тренутни прекид ватре у рату између Израела и Хамаса приоритет.

Највећа група, коалиција "Марш на ДНЦ", планирала је демонстрације првог и последњег дана конвенције. Организатори кажу да очекују најмање 20.000 активиста, укључујући студенте који су протестовали због рата у кампусима колеџа.

Организатори планираног пропалестинског протеста који би требало да се одржи данас рекли су да би број ван конвенције могао да порасте на преко 100.000.

Град је одредио парк недалеко од места одржавања конвенције демократа за бину за говорнике. Они који се пријаве добијају 45 минута.

Конвенција ће привући око 50.000 људи у трећи по величини град у земљи, укључујући делегате, активисте и новинаре. Активисти кажу да су научили поуке са прошломесечне Републиканске националне конвенције у Милвокију и предвиђају веће гужве и снажније демонстрације у Чикагу, граду са дубоким коренима друштвеног активизма.

Град каже да је извршио неопходне припреме са полицијом и тајном службом. Обезбеђење ће бити строго, са затвореним улицама око конгресног центра.

image