Јужна Кореја и САД спроводе војне вежбе, први пут симулација нуклеарног напада Северне Кореје

Институт за америчке студије севернокорејског Министарства спољних послова осудио је ове вежбе као до сада "најпровокативније ратне вежбе, чији је циљ агресија", преноси севернокорејска агенција КЦНА

Војске Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава започеле су годишње заједничке вежбе, а председник Јужне Кореје Јун Сук Јел позвао је на јачање спремности против севернокорејских провокација и хибридног рата.

"Морамо да ојачамо нашу спремност да одговоримо на провокације Северне Кореје, као што су ширење лажних информација, лажних вести и сајбер напада", рекао је председник Јужне Кореје на састанку Савета за националну безбедност, којем је присуствовао и председавајући начелника заједничких штабова Ким Миунг-сом.

Вежба ће трајати до 29. августа, а током ње ће први пут бити симулиран севернокорејски нуклеарни напад, преноси агенција Јонхап. У вежбама ће учествовати око 19.000 јужнокорејских војника.

Председник Јужне Кореје изјавио је да би Северна Кореја могла да створи друштвену нестабилност путем насиља и пропаганде. "Морамо активно да тражимо методе како бисмо блокирали поделе, одржали националну безбедност и подигли нашу борбену спремност, морамо да заштитимо транспорт, комуникације, воду, друштвену инфраструктуру и критичне националне објекте", додао је председник Јужне Кореје.

Северна Кореја осуђује заједничке вежбе Јужне Кореје и САД, оцењујући да су оне проба инвазије на ту земљу.

Институт за америчке студије севернокорејског Министарства спољних послова осудио је ове вежбе као до сада "најпровокативније ратне вежбе, чији је циљ агресија", преноси севернокорејска агенција КЦНА.

Напетости између две Кореје се настављају, пошто је Пјонгјанг послао хиљаде балона са смећем преко границе због балона са пропагандним лецима у знак одговора на акције јужнокорејских грађанских група.