Свет

У Шпанији рекордан број миграната, позиви да се прогласи "ванредна ситуација"

Између јануара и августа 2024. пристигло је 66,2 одсто више нелегалних миграната него у истом периоду претходне године
У Шпанији рекордан број миграната, позиви да се прогласи "ванредна ситуација"www.globallookpress.com © Antonio Sempere/Keystone Press Agency

Нелегалне миграције у Шпанију достигле су рекордне нивое у прве две недеље августа, када је на обале Пиринејског полуострва пристигло 1.033 људи, у односу на 1.698 особа у претходном месецу, наводи се у новом извештају шпанског Министарства унутрашњих послова.

Обе бројке су много веће у односу на број нелегалних миграција из претходних месеци текуће године, а "велики" број миграната долази из Мауританије и региона Сахела.

У том периоду, нелегалне миграције на Канарска острва порасле су за 126 одсто, а у северноафричкој шпанској енклави Сеута за 143 одсто.

То представља наставак тренда који се могао запазити од почетка године, будући да је у периоду између јануара и августа у Шпанију пристигло 31.155 нелегалних миграната, односно 66,2 одсто више у односу на исти период у претходној години.

Партија Канарска коалиција позвала је премијера Педра Санчеза на друштвеној мрежи Икс да "издвоји два сата из свог одмора како би се позабавио ванредном ситуацијом у вези са миграцијом".

Један од најозбиљнијих проблема са којима се тренутно суочавају власти на Канарским острвима је недостатак капацитета за смештај малолетних миграната без пратње. У том региону је тренутно смештено скоро 6.000 деце, што је скоро три пута више од капацитета прихватилишта, наводи "Еурактив".

Сеута је такође од шпанских власти овог лета затражила хитну помоћ за решавање ситуације коју је назвала "неодрживом", након доласка 416 малолетника без пратње, док је максимални капацитет у државним центрима 130.

Ситуација је постала толико озбиљна да је лидер опозиције десног центра и шеф Шпанске народне партије (ПП/ЕПП), Алберто Нуњез Феихо, недавно позвао владу да прогласи "миграциону ванредну ситуацију" у земљи.

image