Свет

Бугарски председник прихватио нови закон о ЛГБТ пропаганди упркос противљењу Савета Европе

Према новим амандманима, сваки образовни програм у школама, који се односи на "нетрадиционалну сексуалну оријентацију", биће означен као ЛГБТ пропаганда
Бугарски председник прихватио нови закон о ЛГБТ пропаганди упркос противљењу Савета ЕвропеGetty © Minko Chernev/NurPhoto via Getty Images

Бугарски председник Румен Радев потписао је измене и допуне закона о ЛГБТ пропаганди којима се у бугарским школама забрањује било какав образовни програм о "нетрадиционалној сексуалној оријентацији", упркос позивима из Савета Европе да на ове амандмане стави вето, извештава сајт "Еурактив".

Амандмане је иницирала проруска странка "Препород (Европа суверених нација)", а усвојени су уз помоћ ГЕРБ-а и проруске БСП. Амандмани су усвојени прошле недеље, након само два читања, а објављени су у "Државном гласнику" у петак.

Према изменама закона, сваки образовни програм у школама који се односи на "нетрадиционалну сексуалну оријентацију" биће означен као ЛГБТ пропаганда.

Савет Европе је раније позвао бугарског председника да на измене закона стави вето.

Како је саопштио комесар Савета Европе за људска права Мајкл О’Флаерти на друштвеној мрежи Икс: "Дубоко сам забринут због новог бугарског закона о забрани ЛГБТ пропаганде у школама."

"Бугарски парламент је управо усвојио закон о забрани представљања ЛГБТ идентитета у школама. Позивам бугарске власти да се боре се против говора мржње, дискриминације и насиља над ЛГБТ особама и да одмах укину закон," написала је на Иксу Беатрис Фреско Ролфо, чланица Комитета за равноправност Савета Европе у Парламентарној скупштини.

"Дубоко смо забринути због потписивања законских амандмана у Бугарској и позивамо да се закон ревидира, у складу са међународним обавезама земље", изјавила је портпаролка УН за људска права Лиз Тросел у саопштењу објављеном у петак.

Комесарка ЕУ за равноправност Хелена Дејли изјавила је 13. јула да ће покренути истрагу о томе да ли се овим амандманима крши закон ЕУ.

"Европска комисија је забринута због угрожавања примене европског законодавства, укључујући поштовање основних права садржаних у Повељи о основним правима ЕУ", написала је Далијева у писму упућеном бугарском министру.

Иначе, према новом бугарском закону, "забрањене су све радње које се односе на пропаганду, промовисање или подстицање, директно или индиректно, идеја и ставова у вези са нетрадиционалном сексуалном оријентацијом и/или одређивањем родног идентитета осим биолошког."

Према закону, "нетрадиционална сексуална оријентација" је дефинисана као "различита од општеприхваћених норми, садржаних у бугарској правној традицији", које се односе на емоционалну, романтичну, сексуалну или сензуалну привлачност између особа супротног пола", преноси "Еурактив".

Русија је била прва земља која је пре 11 година усвојила закон о забрани хомосексуалне пропаганде усмерене ка малолетницима. После избијања сукоба у Украјини, руски закон је у потпуности забранио "нетрадиционалне сексуалне односе."

Доношење измена закона одбацио је претходни парламент Бугарске, али их је усвојила садашња Народна скупштина.

Након потписивања закона, председничка администрација је саопштила да је "шеф државе изразио став о изменама и допунама Закона о предшколском и школском образовању потписивањем указа о његовом проглашењу."

image