Свет

Почиње Демократска национална конвенција: Шта ће рећи Мишел Обама?

Мишел и Барак Обама нису одмах подржали председничку кандидатуру Камале Харис, а медији су спекулисали и могућношћу да бивша прва дама уместо актуелне потпредседнице САД буде кандидаткиња Демократске партије на новембарским председничким изборима
Почиње Демократска национална конвенција: Шта ће рећи Мишел Обама?www.globallookpress.com © Matthew Stockman/Getty Images

Бивша прва дама Мишел Обама обратиће се на Демократској националној конвенцији у уторак увече, открива за "Акиос" извор из Демократске странке.

Овај амерички портал подсећа да се Мишел Обама обраћала на свим страначким конвенцијама откако је њен супруг Барак Обама номинован 2008. године, као и да је њен говор био праћенији од било ког другог на претходној конвенцији 2020. године.

Бивша председничка кандидаткиња Хилари Клинтон и бивши председници Барак Обама и Бил Клинтон такође су најављени као говорници.

Мишел и Барак Обама нису одмах подржали председничку кандидатуру Камале Харис, а медији су спекулисали и могућношћу да бивша прва дама уместо актуелне потпредседнице САД буде кандидаткиња Демократске партије на новембарским председничким изборима.

Подсећамо, у Чикагу данас почиње Демократска национална конвенција на којој би требало да буде озваничена номинација Камале Харис за председничког кандидата демократа на изборима у новембру у Сједињеним Америчким Државама.

Уједно, испред Јунајтед центра у Чикагу очекују се демонстрације због незадовољства политиком демократске администрације према Израелу који води рат у Гази.

Очекује се да ће потпредседница Камала Харис и њен кандидат за потпредседника гувернер Минесоте Тим Валц, традиционално бити говорници у ударном термину последње, односно претпоследње вечери конвенције.

"Аксиос" указује да се конвенција одржава у веома кратком времену након повлачења председника Џозефа Бајдена из председничке трке.

Бајден ће отворити конвенцију говором који ће уједно бити и опраштање политичара који је до пре само неколико недеља био председнички кандидат демократа.

Он ће у свом говору инсистирати на томе да ће евентуални повратак бившег америчког председника и републиканског кандидата Доналда Трампа у Белу кућу представљати претњу по демократију у САД, рекли су Бајденови помоћници.

Главни део програма биће уживо преношен на свим великим телевизијама, а биће преноса и на платформама Хулу, Парамаунт Плус, Пикок и Макс, на Јутјуб и Екс каналима Демократског националног комитета и другим веб сајтовима.

Бајден се повукао из кампање за реизбор 21. јула након притисака из Демократске странке да то учини, а након тога је подржао Камалу Харис да буде демократски кандидат за председника САД.

image