Свет

Палестинска управа припрема Абасову посету Појасу Газе

Председник Палестинске самоуправе је апеловао на САД и друге чланице међународне заједнице да обезбеде његову посету и да се чека завршетак текућих преговора о примирју између Израела и Хамаса да би посета била реализована, тврди палестинска новинска агенција
Палестинска управа припрема Абасову посету Појасу Газеwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Палестинска управа припрема посету палестинског председника Махмуда Абаса и високе делегације Појасу Газе, након што је он прошле седмице обећао пред турским парламентом да ће посетити енклаву, јавила је данас палестинска новинска агенција Маан.

Агенција наводи да је циљ посете да се изрази солидарност са Палестинцима у Појасу Газе и потврди ауторитет и јурисдикција палестинске управе и Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) над енклавом.

Како се наводи, током припрема за посету палестинска управа је успоставила контакт са Уједињеним нацијама и сталним чланицама Савета безбедности, са арапским и муслиманским земљама, чланицама ЕУ и Афричке уније и другим земљама, а о посети је обавештен и Израел.
Није наведен датум планиране посете.

Палестински неименовани добро обавештени извор рекао је за "Тајмс оф Израел" да је Абас такође апеловао на САД и друге чланице међународне заједнице да обезбеде његову посету и да палестинска управа чека завршетак текућих преговора о примирју између Израела и Хамаса да би посета била реализована.

"Посета ће морати да буде организована уз међународне гаранције и уз претходно одобрење Израела", навео је извор, напомињући да је "важно и одобрење Хамаса".

image