Пад вредности акција европских одбрамбених компанија: "Крај забаве, лонац је празан"

Акције највећег европског произвођача муниције "Рајнметала" пале су за два одсто око 10 часова, што представља највећи пад индекса на франкфуртској берзи ДАКС (DAX)

Акције компанија одбрамбене индустрије у Европи драстично су пале су данас, након што је немачки лист "Франкфуртер алгемајне зајтунг" (ФАЗ) у суботу објавио да немачко министарство финансија неће одобрити додатне захтеве за војну помоћ Украјини због буџетских ограничења.

Портпарол немачке владе Арно Колац поновио је подршку Берлина Украјини "колико год је потребно", назвавши извештај ФАЗ-а "нетачним".

Упркос томе, акције највећег европског произвођача муниције "Рајнметала" пале су за два одсто јутрос око 10 часова, што представља највећи пад индекса на франкфуртској берзи ДАКС (DAX), преноси агенција Ројтерс.

Акције немачког произвођача одбрамбене електронике "Хенсолдт" је такође забележио пад од 4 одсто. Акције британског БАЕ система, потом француски "Талес" и "САБ АБ-а", као и "Леонардо" из Италије, такође су забележиле пад од 1,6 до 6 одсто.

Нови захтеви за помоћ Украјину неће бити одобрени на захтев канцелара Олафа Шолца, објавио је ФАЗ, позивајући се на писмо Министарства финансија од 5. августа.

Министар финансија Кристијан Линднер упутио је писмо министру одбране Борису Писторијусу и министарски иностраних послова Аналени Бербок у којем се наводи да се "нове мере" могу предузети само ако је "финансирање обезбеђено" у буџетским плановима за ову и наредне године.

"Дошао је тренутак када Немачка више не може да обећава Украјини. Крај забаве, лонац је празан", истиче извор из владе на који се позива ФАЗ и додаје да смањење помоћи већ утиче на ситуацију на фронту.

Немачка се нада да ће у будућности Украјину финансирати не из савезног буџета, већ из кредита ЕУ узетог под гаранцијом замрзнутих средстава руске Централне банке. Берлин полази од одлуке Г7 о судбини руских фондова, која је усвојена још у јуну ове године.

Међутим, одлука земаља Г7 далеко је од спровођења и правно је контроверзна. Немачка је морала да одложи куповину додатних система ПВО ИРИС-Т за Украјину, пошто је Писторијусов захтев да финансира ову наруџбу одбијен.

Немачка влада је саопштила да уместо да троши новац пореских обвезника, жели да користи приходе од замрзнуте руске имовине за даљу помоћ Украјини, у координацији са својим партнерима из Групе седам (Г7).