Свет

Трочасовни састанак са Блинкеном: Нетанјаху подржао амерички предлог о Блиском истоку

Хамас је синоћ одбацио амерички предлог
Трочасовни састанак са Блинкеном: Нетанјаху подржао амерички предлог о Блиском истоку© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Након трочасовног састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху подржао је најновији амерички предлог за примирје на Блиском истоку.

Предлог је представљен Израелу и пренет Хамасу на крају самита у Дохи прошле недеље.

"Премијер је поновио посвећеност Израела актуелном америчком предлогу о ослобађању наших талаца, који узима у обзир безбедносне потребе Израела, на чему он снажно инсистира", наводи се у саопштењу из Нетанјахуовог кабинета.

Хамас је синоћ одбацио амерички предлог, пише "Тајмс оф Израел".

Из кабинета израелског премијера се наводи и да је састанак Нетанјахуа и Блинкена био "позитиван" и да је одржан у "доброј атмосфери".

Израел је у суботу опрезно поздравио нови амерички предлог, осмишљен да олакша и убрза споразум о прекиду ватре. Из Нетанјахуовог кабинета су саопштили да предлог "садржи компоненте које су прихватљиве за Израел".

Нетанјаху је захтевао да сваки споразум о примирју обезбеди стално присуство израелских снага на граници између Египта и Појаса Газе и да укључи механизам за спречавање повратка припадника Хамаса у северну Газу. Он је такође инсистирао да Израел задржи право да настави борбу против Хамаса како би се постигли сви циљеви рата - ослобађање свих талаца, уништење Хамаса и спречавање да Газа представља будућу терористичку претњу Израелу.

За сада није јасно како амерички "предлог за премошћавање", који није објављен, настоји да реши ова питања.

image