Трочасовни састанак са Блинкеном: Нетанјаху подржао амерички предлог о Блиском истоку

Хамас је синоћ одбацио амерички предлог

Након трочасовног састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху подржао је најновији амерички предлог за примирје на Блиском истоку.

Предлог је представљен Израелу и пренет Хамасу на крају самита у Дохи прошле недеље.

"Премијер је поновио посвећеност Израела актуелном америчком предлогу о ослобађању наших талаца, који узима у обзир безбедносне потребе Израела, на чему он снажно инсистира", наводи се у саопштењу из Нетанјахуовог кабинета.

Хамас је синоћ одбацио амерички предлог, пише "Тајмс оф Израел".

Из кабинета израелског премијера се наводи и да је састанак Нетанјахуа и Блинкена био "позитиван" и да је одржан у "доброј атмосфери".

Израел је у суботу опрезно поздравио нови амерички предлог, осмишљен да олакша и убрза споразум о прекиду ватре. Из Нетанјахуовог кабинета су саопштили да предлог "садржи компоненте које су прихватљиве за Израел".

Нетанјаху је захтевао да сваки споразум о примирју обезбеди стално присуство израелских снага на граници између Египта и Појаса Газе и да укључи механизам за спречавање повратка припадника Хамаса у северну Газу. Он је такође инсистирао да Израел задржи право да настави борбу против Хамаса како би се постигли сви циљеви рата - ослобађање свих талаца, уништење Хамаса и спречавање да Газа представља будућу терористичку претњу Израелу.

За сада није јасно како амерички "предлог за премошћавање", који није објављен, настоји да реши ова питања.