Свет

Немачка политичарка: Уместо финансирања Кијева, Берлин да тражи компензацију за Северни ток

До изјава левичарске политичарке је дошло након писања немачких медија о наводној умешаности Украјинаца у саботажу
Немачка политичарка: Уместо финансирања Кијева, Берлин да тражи компензацију за Северни токGetty © Sean Gallup

Немачка политичарка Сара Вагенкнехт изјавила је да је време да се разговара о "компензацији" за штету на Северном току, након што су у јавност изашле тврдње о умешаности Украјинаца у саботажу.

"Уместо да наставимо да тражимо од немачких пореских обвезника да финансирају украјински државни буџет и снабдевање оружјем, време је да се разговара о компензацији", рекла је она.

Вагенкнехт је додала да би, с обзиром на нове тврдње, средства за финансирање Украјине требало да буду искључена из немачког савезног буџета, преносе РИА Новости.

Немачки медији су претходно писали да је тужилаштво у Берлину издало налог за хапшење украјинског држављанина Владимира Ж. Једна од публикација објавила је његову фотографију, која је омогућила да се утврди да је реч о рониоцу Владимиру Журављеву из Кијева. Такође се наводи да су његови саучесници били брачни пар - Светлана и Евгениј Успенски.

Такође, амерички "Волстрит џорнал" је прошле недеље, позивајући се на неименоване америчке, украјинске и европске изворе, тврдио да је наређење за саботажу дао бивши главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни, наводно кршећи директно наређење Владимира Зеленског да се операција обустави. Залужни је негирао умешаност у саботажу.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је одбацио писање западних медија, истакавши да Украјинци не би могли сами да изврше терористички напад без помоћи САД.

Он је оценио да та "медијска операција" одаје утисак као да је замишљена како би се пажња јавности окренула са правих извршилаца терористичког акта и додао да ће Москва инсистирати на транспарентној међународној истрази.

image