Свет

"Дивим му се": Обама кумовао његовом повлачењу, а сад Бајдена обасипа похвалама

Некадашњи амерички председник Барак Обама огласио се након конвенције демократа на којој се Бајден опростио од странке
"Дивим му се": Обама кумовао његовом повлачењу, а сад Бајдена обасипа похваламаGetty © Mark Makela

Поносан сам што га зовем председником и захвалан сам што га зовем пријатељом, поручио је некадашњи амерички председник Барак Обама уз говор Џозефа Бајдена.

Обама се огласио након Националне конвенције демократа у Чикагу, где је Бајден одржао говор посвећен раду своје администрације, али је и охрабрио своју наследницу Камалу Харис.

Чекало се шта ће рећи брачни пар Обама, за који се тврди да заправо воде главну реч у Демократској странци.

"Оно чему се највише дивим код Џоа је његова пристојност, његова отпорност и његова непоколебљива вера у обећање наше земље. Током последње четири године, то су вредности које су Америци биле најпотребније", рекао је Обама.

Подсетимо, Вашингтон пост писао је да је Обама са Бајденом разговарао само једном од дебате Бајдена и Трампа, а у разговорима са другим демократама био је јасан да је будућност Бајденове кандидатуре одлука коју треба да донесе лично Бајден.

Ипак, у јулу га је позвао да повуче своју кандидатуру наводећи да се пут ка његовом реизбору умногоме сузио.

Мишел и Барак Обама нису одмах подржали председничку кандидатуру Камале Харис, а медији су спекулисали и могућношћу да бивша прва дама уместо актуелне потпредседнице САД буде кандидаткиња Демократске партије на новембарским председничким изборима.

image