Свет

Руски произвођачи свињског меса потискују европске сточаре: Циљају на удео ЕУ на кинеском тржишту

Јуриј Коваљов, директор руске Националне уније узгајивача свиња рекао је да је циљ Русије да заузме удео од 10 одсто кинеског увоза свињског меса у року од три до четири године
Руски произвођачи свињског меса потискују европске сточаре: Циљају на удео ЕУ на кинеском тржиштуGetty © Dalibor Despotovic

Циљ произвођача свињског меса из Русије је да заузму 10 одсто кинеског увозног тржишта свињског меса у наредним годинама, тако што желе да искористе трговинске тензије између Европске уније и Кине, највећег светског потрошача свињског меса.

Русија није извозила свињско месо у Кину све до фебруара, када је Пекинг одобрио тројици руских произвођача да продају свињетину на кинеском тржишту вредном 3,5 милијарди долара, којим доминирају произвођачи из ЕУ са 51 одсто удела.

Трговина доприноси јачању економских веза Русије и Кине суочених са све већим санкцијама Запада против обе земље, пише Ројтерс. ЕУ је недавно увела привремене царине до 37,6 одсто на електричне аутомобиле увезене из Кине. Као одговор, Кина је најавила антидампинг истрагу о увозу свињетине, а провераваће данске, холандске и шпанске фирме за производњу свињског меса.

"За нас ове трговинске тензије представљају шансу да покажемо нашу конкурентност на кинеском тржишту", рекао је за Ројтерс Јуриј Коваљов, директор руске Националне уније узгајивача свиња.

Коваљов је рекао да је циљ Русије да заузме удео од 10 одсто кинеског увоза свињског меса у року од три до четири године.

Ројтерс указује да ће се Русија суочити са оштром конкуренцијом других великих извозника свињског меса, као што је Бразил, али и са растом кинеске производње. Додатни изазов је и што потражња за свињетином у Кини опада, али је чињеница да се и даље троши око 53 до 54 милиона тона годишње, што је више од половине светске производње.

"Очекује се да ће руска производња свињског меса са 4,9 милиона у 2023. достићи 5,2 милиона тона у 2024. Најнижи ниво у постсовјетском периоду од 1,5 милиона забележен је 1999. године. Рекорд Совјетског Савеза био је 3,5 милиона тона 1989. године", рекао је Коваљов.

Тренутна производња чини Русију четвртим највећим произвођачем, иза Кине, ЕУ и Сједињених Држава, и ставља је у ранг са Бразилом. Према званичним подацима кинеске царине, увоз свињског меса и изнутрица опао је за 27,3% на годишњем нивоу на 1,11 милиона тона у првој половини 2024. године.

Коваљов наводи да ће између 50.000 и 60.000 тона руске свињетине бити испоручено Кини ове године, што је око три одсто укупног кинеског увоза, према прогнози америчког Министарства пољопривреде.

Већи део кинеског увоза из ЕУ су изнутрице, као и уши и папци, а не чисто месо. Руска домаћа потражња за изнутрицама је ниска, као и у ЕУ.

Коваљов је рекао да руски извоз свињског меса тренутно чини 60% меса и 40% изнутрица – слично мешавини у укупном кинеском увозу.

Руски приватни произвођачи који су овлашћени да продају свињетину Кини – "Мираторг", "Великолукски комплекс за узгој свиња" и "Русагро" – су међу првих пет произвођача свињског меса у Русији.

"Процењујемо да ћемо ове године извести 10.000 тона меса у Кину", рекао је заменик генералног директора Русагроа Александар Тарасов.

Ројтерс наводи да је руска индустрија свињског меса била у кризи након распада Совјетског Савеза 1991. године, али напомиње да је поново почела да расте 2005. године, уз помоћ државне подршке и протекционистичких мера. Коваљов процењује да је у овај сектор уложено до 25 милијарди долара од 2005. године.

Произвођачи су 2008. године, због избијања афричке свињске куге, претрпели губитке, јер им је та болест затворила кинеско тржиште на 15 година. Међутим, производња свињског меса се брзо опоравила и добила велики подстицај забраном увоза свињског меса из ЕУ у Русију 2014. године.

Министарка пољопривреде Оксана Лут предвиђа да ће се руски извоз свињског меса у све земље повећати на 310.000 тона у 2024. години, укључујући живе свиње. Руски произвођачи су већ преузели 50% удела у увозу свињског меса у Вијетнаму и извозе на око 20 других тржишта.

"Имамо један од најмодернијих сектора производње свињског меса у свету", рекао је Коваљов.

"Мираторг" је саопштио да је испоручио прве количине из свог логистичког чворишта у руској области Белгород у луку Нанша у јужној Кини и железницом и морем. Компанија је саопштила да је њен укупан извоз свињског меса порастао за 70% прошле године и да планира да повећа производњу свињског меса за 5% како би одговорио на раст потражње.

"Русија дефинитивно има природне ресурсе, сточну базу и резерве воде да вишеструко повећа производњу меса", рекла је Марина Демидова, шеф извоза "Мираторга".

image