Мистерија достојна Агате Кристи: Нестао британски тајкун, партнер настрадао два дана раније

Екипа која би сама по себи могла да инспирише неког "Нетфликс" или ХБО писца серија о сплеткама високог друштва испловила је 14. августа из сицилијанске луке Милацо

Вода у сицилијанској луци била је мирна и плава, на награђиваној 56 метара дугачкој луксузној јахти особље из Шри Ланке било је у приправности: бизнисмени, адвокати и тајкуни из Велике Британије, САД, Канаде, Новог Зеланда и Ирске и њихове породице биле су укрцане и спремне за одмор из снова. 

Екипа која би сама по себи могла да инспирише неког "Нетфликс" или ХБО писца серија о сплеткама високог друштва испловила је 14. августа из сицилијанске луке Милацо, обилазећи неколико дана Еолска острва. 

Уследила је бура налик на оне из Шекспирових комада, а затим и мистерија достојна Агате Кристи. 

Јахта "Бајезијан" која је пловила под британском заставом и била позната по највећем алуминијумском јарболу на свету потонула је у недељу у великој олуји у близини луке Портичело, источно од Палерма.

Њом су пловиле укупно 22 особе, од којих се шест, укључујући британског технолошког тајкуна Мајка Линча и његову 18-годишњу ћерку, и даље се воде као нестали.

Линчева супруга Анђела Бакарес је спасена. 

Нестали су и председник банке "Морган Стенли интернешенал" Џонатан Блумер и адвокат Крис Морвило.

Тренутно тимови ронилаца и истражитеља неуморно раде у нади да ће пронаћи нестале особе. Медији, међутим, указују на необичну околност. 

Линч и Морвило, нестали тајкун кога називају и "Британски Бил Гејтс" и његов адвокат, пре само два месеца су ослобођени кривице за превару у вези са продајом Линчове фирме "Аутономи" америчкој компанији "Хјулит Пакард" за 11 милијарди долара, преноси британски "Гардијан". 

Заједно са Линчем, оптужен је био његов сарадник Стивен Чемберлен, који је такође ослобођен кривице. 

Извори у спасилачком тиму рекли су "Гардијану" да су путници на злосрећној јахти углавном били Линчови запослени и сарадници. Игром судбине, Чемберлен је избегао трагично путовање, али не и несрећу.

Наиме, Чемберлен је уместо сунчања на јахти те недеље одабрао џогинг у Кембриџширу. Само два дана пре него што су му саборци нестали у бродолому, усмртио га је аутомобил док је трчао. 

Према најновијим информацијама, полиција Кембриџшира је у потрази за сведоцима судара.

У сицилијанском градићу Термини Имерсе, са друге стране, тужиоци су отворили истрагу како би утврдили шта је узрок потонућа. 

Оскар Вајлд би рекао да живот имитира уметност, а да ли би драма која се тренутно одвија у Средоземном мору највише "легла" Шекспиру, "Нетфликсу" или пак Агати Кристи ― време ће, надамо се, показати.