Свет

Израелска војска у Кан Јунису пронашла тела шест талаца

Верује се да је 105 од 251 таоца које је Хамас отео приликом напада 7. октобра на Израел и даље у Гази, укључујући и тела 34 таоца за које је ИДФ потврдио да су мртви
Израелска војска у Кан Јунису пронашла тела шест талаца© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) потврдиле су да су пронашле тела шест израелских талаца у тунелу у Кан Јунису, на југу Појаса Газе.

ИДФ наводи да ће наставити да истражује узрок смрти талаца, укључујући могућност да су убијени у израелском нападу, преноси "Тајмс оф Израел".

Портал додаје да је израелска војска имала тачне обавештајне податке који су омогућили трупама 98. дивизије и припадницима безбедносне агенције Шин Бет да стигну до тунела у Кан Јунису и пронађу тела, усред нове офанзиве у граду.

Верује се да је 105 од 251 таоца које је Хамас отео приликом напада 7. октобра на Израел и даље у Гази, укључујући и тела 34 таоца за које је ИДФ потврдио да су мртви.

Хамас је крајем новембра ослободио 105 цивила током једнонедељног примирја, а пре тога су ослобођена четири таоца.

Војници су до сада спасили седам талаца, а пронађена су и тела 30 талаца, укључујући тела тројице које је војска грешком убила док су покушавали да побегну од својих отмичара.

Подсетимо, ИДФ је кроз историју користио тзв. Ханибалову директиву, која прописује да се "киднаповање мора зауставити свим средствима, чак и по цену напада и наношења повреда сопственим снагама".

Иако је тадашњи израелски начелник генералштаба Гади Ајзенкот 2016. године званично опозвао коришћење те директиве, израелски медији су писали да је она коришћена током терористичког напада Хамаса 7. октобра 2023. године.

image