Свет

Немачки НАТО официр о литијуму: ЕУ се игра с ватром, праве Велику Србију

"Милошевићев наследник" Александар Вучић и "наследник извршиоца геноцида Радована Караџића" Милорад Додик желе да формирају Велику Србију, у чему им помажу Немачка и ЕУ, пише Александар Ротерт
Немачки НАТО официр о литијуму: ЕУ се игра с ватром, праве Велику СрбијуGetty © Michael Kappeler/picture alliance

Власти у Београду желе да направе Велику Србију, а немачка влада и Европска унија им то дозвољавају кроз споразум о литијуму, пише немачки политиколог и некадашњи официр НАТО снага Александар Ротерт за берлински лист "Тагесцајтунг" (ТАЗ).

Он наводи да су сви аргументи које износе заговорници тог "прљавог посла" или оповргљиви или лажни, јер српске резерве литијума представљају тек један одсто светских залиха тог минерала.

ЕУ би могла да увози литијум из "непроблематичних" демократских држава као што је Аустралија, наводи Ротерт, тако да не мора да "подржава једног од последњих агресивних аутократа у Европи".

Немачка би, такође, могла да експлоатише сопствене резерве литијума, али то вероватно не би било препоручљиво с обзиром на загађење животне средине и предстојеће изборе, истиче немачки официр. Међутим, Србија делује веома далеко и Берлину очигледно није стало до српских активиста за заштиту животне средине.

Занимљива је и смирена реакција амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка на немачко-српски литијумски споразум: "Никада нисам чуо ништа од председника Србије Александра Вучића што би нас навело да претпоставимо да ће Србија променити своју политику."

Вучић наставља Милошевићеву политику

Ротерт наводи да у Европи и Немачкој и даље има оних који верују да је Вучић "гарант стабилности на Балкану" и да га треба подржати. Он, с друге стране, Вучића упоређује са Слободаном Милошевићем.

"Влада у Београду је почела да спроводи Милошевићев план Велике Србије у дело. Милошевићев бивши министар пропаганде Александар Вучић је садашњи председник Србије, чији су хулигани у мају прошле године напали снаге НАТО-а на северу Косова којим доминирају Срби, када је повређено 90 мировњака, од којих неки теже", наводи немачки официр.

Он Милошевића окривљује за распад СФРЈ и ратове који су уследили, током којих је, према проценама које износи, погинуло близу 150.000 људи, док је око четири милиона расељено.

Ротерт наводи да су Срби у БиХ спровели "етничко чишћење", као и да су српске снаге починиле "80 одсто ратних злочина" у том рату. Он такође наводи да су на крају рата територије које су контролисали Срби биле "99,9 одсто српске", не наводећи како је дошао до те бројке. А ни зашто у "мултиетничком" Сарајеву, на пример, Срба готово да више и нема.

Европа греши што "умирује" Вучића

Ипак, баш као и деведесетих година, ЕУ покушава да придобије наклоност Београда, наводи немачки официр.

Због такве европске политике, Вучић и Милорад Додик, његов "гувернер" у босанскохерцеговачком ентитету Република Српска, у којем доминирају Срби, на терену стварају чињенице које њима одговарају. Почетком јуна, они су се састали у Београду на сабору који је за циљ имао "координацију уједињења подручја у којима доминирају Срби ван Србије", истиче он.

Стручњаци немачког Министарства спољних послова су свесни да се играју са ватром, јер је њихов портпарол Кристијан Вагнер најоштрије осудио српску декларацију зато што се "у њој налазе националистичке изјаве и реторика које доводи у питање интегритет Босне и Херцеговине".

Ротерт наводи да је Додик, који себе види као наследника "извршиоца геноцида Радована Караџића", сам признао да има "свакодневне званичне" радне састанке са министрима из Србије и РС како би се декларација спровела у дело. Додик је рекао и да је Вучићева улога је "незаменљива" и то показује "колико је РС важна за Србију".

Немачки официр указује да је Додик рекао да му је специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин рекао да ће Српска једног дана бити независна, а на питање да ли ће увести динар као валуту, председник РС је шаљиво рекао да ће увести руску рубљу.

Све ово би требало да наведе канцелара Шолца да "размисли о томе са ким склапа дилове и шта је у питању", закључује Ротерт.

image