Свет

Чешка од украдене рускe имовине купује муницију за Украјину

Западне земље су замрзле суверену руску имовину у вредности од око 300 милијарди долара по почетку Специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022.
Чешка од украдене рускe имовине купује муницију за УкрајинуGetty © Royalty-free

Чешка Република ће искористити део камате од руске имовине замрзнуте у Европској унији за куповину муниције великог калибра за Украјину, саопштило је данас Министарство одбране те земље.

"Ово је јединствена прилика за брзу и ефикасну подршку Украјини", наводи се у саопштењу министарства, преноси Ројтерс.

У јуну је Украјина примила своју прву пошиљку у оквиру ове иницијативе и испоруке се настављају сваког месеца, рекли су чешки званичници.

Западне земље су замрзле суверену руску имовину у вредности од око 300 милијарди долара након што је Русија отпочела Специјалну војну операцију у Украјини у фебруару 2022.

Земље ЕУ узимају камату зарађену на имовини, која укључује обвезнице и друге хартије од вредности које је купила руска Централна банка, и стављају их у фонд ЕУ како би помогли Украјини у борби против Русије.

Владе ЕУ су се у јуну сложиле да искористе 1,4 милијарду евра профита оствареног преко камате како би купиле оружје и финансирале друге врсте помоћи за Украјину.

Кремљ је план да се камате зарађене на замрзнутој руској имовини користе за финансирање војне помоћи Украјини, "крађом", упозоривши да ће Москва преузети легалне акције против свакога ко је био умешан у ту одлуку.

image