Свет

Азербејџан званично поднео захтев за приступање БРИКС-у

Азербејџан и Кина су почетком јула усвојили заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства, у којој је азербејџанска страна изразила жељу да се придружи БРИКС-у
Азербејџан званично поднео захтев за приступање БРИКС-у© Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Баку је званично поднео захтев за приступање БРИКС, саопштило је Министарство спољних послова Азербејџана.

"Азербејџан је поднео званичан захтев за приступање БРИКС-у", рекао је министар спољних послова Ајхан Гаџизаде.

Азербејџан и Кина су почетком јула усвојили заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства, у којој је азербејџанска страна изразила жељу да се придружи БРИКС-у, а кинеска је поздравила интеракцију са Бакуом у оквиру савеза.

Да Азербејџан показује интересовање за јачање сарадње са БРИКС-ом наведено је и у заједничкој изјави председника Владимира Путина и Илхама Алијева објављеној дан раније.

У документу се истиче да Москва подржава ову тежњу Бакуа. Осим тога, Путин је позвао Алијева на састанак, који ће бити одржан у оквиру самита БРИКС-а у Казању у октобру ове године. 

БРИКС је организација основана 2006. године а чланице су: Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Етиопија, Иран и Уједињени Арапски Емирати.

Русија ове године председава БРИКС-ом. Главни догађај ове организације биће самит БРИКС-а од 22. до 24. октобра у Казању.

image