Свет

Шкотска суспендује све сусрете с израелским званичницима

До одлуке је дошло након критика на рачун шкотског шефа дипломатије због "тајног" сусрета с израелским амбасадором у Великој Британији
Шкотска суспендује све сусрете с израелским званичницимаGetty © Ken Jack

Шкотска је саопштила да је суспендовала све састанке са израелским званичницима док не дође до "стварног напретка" на путу ка миру у Гази.

До одлуке долази након критика тајног састанка шкотског министра спољних послова Ангуса Робертсона и израелског амбасадора у Великој Британији Данијела Грудског Екштајна.

Робертсон је у саопштењу тврдио да његов састанак са израелским дипломатом не представља "нормализацију односа" шкотских и израелских власти. Он је додао да је Екштајн био тај који је затражио састанак, док је Роберсон то видео као "прилику" да изрази "непоколебљиви став Шкотске" о потреби за хитним прекидом ватре у Гази.

"Није била намера да се овај састанак представи као легитимисање деловања израелске владе у Гази. Шкотска влада је доследна у својој недвосмисленој осуди зверстава којима смо били сведоци у Гази", додао је он.

Како је навео, "јасно је да убудуће неће бити прикладно да се прихватају било какви позиви на будуће састанке" све док се не буде видео "стваран напредак ка миру". 

Робертсон се суочио с критикама владајуће Шкотске националне партије (СНП), а неки његови противници су тражили да буде суспендован.

Шеф шкотске дипломатије је био предмет критика и због "тајности" састанка, о којем је јавност сазнала тек након што је Грудски поставио фотографију с Робертсоном на Иксу (бивши Твитер).

Влада Велике Британије, чији је део Шкотска, такође је позвала на прекид ватре између Хамаса и Израелских одбрамбених снага.

Британски министар спољних послова Дејвид Лами недавно је посетио Израел и окупиране палестинске територије, где се састао са својим израелским колегом Израелом Кацем и палестинским премијером Мохамедом Мустафом.

image