Свет

"Боинг" поново у проблему: Обустављени пробни летови новог млазњака, титанијумска шипка пукла у лету

Најновији, пријављени, неуспех долази мање од месец дана након што је компанија признала кривицу за превару у вези са падовима "737 макса"
"Боинг" поново у проблему: Обустављени пробни летови новог млазњака, титанијумска шипка пукла у лету© (C) Core Lohse

Амерички произвођач авиона "Боинг" обуставио је пробне летове свог двомоторног млазног авиона "777 икс" након што су инспекције после лета идентификовале кварове кључних делова на три од четири тестна авиона, преноси "Ер карент" позивајући се на изворе.

Портал фокусиран на авио-идустрију наводи да је титанијумска шипка која је део структуре која монтира мотор на авион, пронађена одсечена на једном млазњаку након пробног лета на Хавајима. Даљом инспекцијом пронађени су слични кварови на још две летелице, пренео је портал.

"Наш тим замењује део и бележи све информације и наставиће тестирање када буде спреман", саопштено је из "Боинга".

Мотори "777 икса" су највећи и најснажнији икада направљени, са пречником од скоро 3,5 метара и тежином од 11 тона сваки.

Почетском седмице америчка Федерална управа за ваздухопловство наредила је инспекцију још једног "Боинговог" авиона, "787 дримлајнер". У инциденту у марту, млазњак 787 је изненада поринуо у ваздуху, при чему је више од 50 путника повређено.

Последњих месеци откривен је низ недостатака у "Боинговим" авионима што је довело до забринутости за безбедност путника и посада и истрага.

У јулу, компанија је пристала да плати казну од 243,6 милиона долара и изјасни се кривом за превару због покушаја да прикрије грешке у систему стабилизатора које су довеле до несрећа 2018. и 2019. године у којима је погинуло скоро 350 људи.

Према споразуму о признању кривице, произвођач је пристао да уложи најмање 455 милиона долара у наредне три године како би побољшао своје програме безбедности и усклађености и три године сарађује са специјалним надзорником којег је именовала влада САД.

image