"Блумберг": Бројни украјински савезници у НАТО-у не испуњавају обећања о слању оружја Кијеву

САД, Немачка и Румунија су се обавезале да ће свака послати по један систем "патриот", Италија је обећала да ће послати систем САМП-Т земља ваздух, а Украјини је требало да буде испоручен и један ПВО систем састављен од компонената из различитих земаља

Бројни украјински савезници у НАТО-у не испуњавају обећања да ће убрзати испоруку система противваздушне одбране и друге војне опреме, тврде особе упознате са ситуацијом, пише "Блумберг".

Неколико савезника из Северноатлантског савеза тек треба да испоштују обавезе које су потврдили на самиту алијансе у Вашингтону прошлог месеца, рекли су анонимни извори америчког медија.

То укључује обећања да ће послати најмање пет додатних ПВО система дугог домета, наводи агенција.

САД, Немачка и Румунија су се обавезале да ће свака послати по један систем "патриот", Италија је обећала да ће послати систем САМП-Т земља ваздух, а Украјини је требало да буде испоручен и један ПВО систем састављен од компонената из различитих земаља.

Мало је вероватно да ће многа обећања НАТО-а бити испуњена до јесени, када се очекује да ће Русија интензивирати своје бомбардовање критичне инфраструктуре Украјине, кажу извори.

Вођа кијевског режима Владимир Зеленски пожалио се више пута савезницима да им понестају залихе оружја пошто су његове снаге овог месеца покушале изненадни упад на руску територију. Ове недеље је појачао вапај за бржим испорукама, подсећа "Блумберг".

Обећање НАТО-а о противваздушној одбрани било је средишњи део савезничке подршке на јулском самиту Алијансе.