Свет

Блинкен завршио посету Блиском истоку, кључна питања остала нерешена

Амерички државни секретар поручио је да је време од суштинског значаја за склапање споразума о примирју
Tanjug/Kevin Mohatt//Pool Photo via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен завршио је девету посету Блиском истоку од почетка рата у Гази, упозоривши да је "време од суштинског значаја" када је у питању склапање споразума о примирју.

Блинкенова посета, завршена у уторак, није резултирала напретком у преговорима, а Израел и Хамас су сигнализирали да су кључна питања остала нерешена, преноси АП.

Након састанака у другим земљама посредницaма, Египту и Катару, Блинкен је рекао да је фокус на томе да Хамас прихвати нове америчке измене предлога споразума и имплементације, будући да је, према његовим тврдњама, Израел то већ учинио.

"Наша порука је једноставна. Јасно је и хитно је. Морамо да постигнемо споразум о прекиду ватре и таоцима и то морамо да урадимо сада. Време је кључно", рекао је он новинарима пре него што је напустио Катар.

Блинкен је истакао да је у такозваном предлогу премошћавања јаза између Израела и Хамаса "веома јасан распоред и локације повлачења израелске војске из Газе".

Хамас је у уторак саопштио да је најновији предлог преокрет у односу на претходни, који је палестинска група наводно прихватила, а који се базирао на америчком предлогу из маја.

Тада је председник Џозеф Бајден предложио повлачење израелске војске и повратак талаца и палестинских затвореника у фазама.

У саопштењу се наводи да је најновији предлог који подржавају САД усклађен са захтевима Израела и указује на инсистирање да ИДФ остане у Филаделфијском коридору, на прелазу Рафа између Појаса Газе и Египта и коридору Нецарим.

Хамас, такође, криви израелског премијера Бењамина Нетанијахуа за увођење нових услова око ослобађања палестинских затвореника.

image