Демократска национална конвенција: Барак и Мишел Обама подржали Kамалу Харис

Предизборна кампања демократске кандидаткиње прикупила је до сада око пола милијарде долара донација

Tоком друге вечери Демократске националне конвенције у Чикагу, главни говорници су били бивши председник САД Барак Обама и супруг демократске кандидаткиње на предстојећим председничким изборима у САД Камале Харис, преноси "Глас Америке".

Барак Обама и његова супруга Мишел су обећали да ће наставити са напорима да помогну потпредседници Харис у последњих 11 недеља њене председничке кампање.

Обама  је такође одао признање актуелном председнику Џозефу Бајдену, али је истакао да је "бакља предата" Камали Харис, пише Си-Ен-ен.

"Кад се осврнем уназад, могу без сумње да кажем да се моја прва велика одлука као вашег кандидата показала као једна од мојих најбољих, а то је била да тражим од Џоа Бајдена да буде уз мене као потпредседник", рекао је Обама окупљеним демократама.

Бивши председник подсетио је бираче у свом говору да ће предстојећи избори бити "тесна трка" у, како је навео, подељеној земљи, и позвао бираче да гласају за Америку у коју верују.

Он је критиковао републиканског кандидата Доналда Трампа за кога је рекао да је "78-годишњи милијардер који не престаје да кука о својим проблемима откако се возио својим златним покретним степеницама пре девет година", када је најавио своју кандидатуру 2015.

Оптужио је Трампа да, како је навео, због страха да ће да изгуби изборе од Камале Харис измишља "детињасте надимке и луде теорије завере".

Он је похвалио и потпредседничког кандидата демократа Тима Волца, рекавши да ће он бити "изванредан партнер" Камали Харис у Белој кући, а говор је заврши истакавши да је Харисова боља за радничку класу од Трампа, на шта је публика почела да узвикује "Она може".

Харисова и Волц нису присуствовали другој вечери конвенције у Чикагу, а уместо тога су одржали скуп у Милвокију.

Даг Емхоф рекао је окупљеним демократским бирачима да је поносан на супругу Камалу Харис јер се "залаже за свакога".

Бивша прва дама Мишел Обама такође се обратила публици, напоменувши да је Камала Харис један од најспособнијих кандидата који су икада били део председничке трке и да се са њом "нада вратила у Америку".

Јуче, првог дана конвенција Демократске странке у Чикагу се обратио и одлазећи амерички председеник Џозрф Бајден кога су савладале емоције па је на бини и заплакао.

Током целе недеље Демократске националне конвенције планирани су протести на којима активисти негодују због политике администрације председника Бајдена према рату у Гази и траже прекид ватре између Израела и Хамаса, a првог дана је ухапшено тринаест људи већином због "пробијања" безбедносне ограде.

Предизборна кампања Камале Харис прикупила је око пола милијарде долара донација од како је постала кандидаткиња, преноси Ројтерс.

Према наводима више неименованих извора, Харисова је само у првој седмици након што је изабрана за кандидаткињу сакупила 200 милиона долара, а у јулу је сакупила укупно 310 милиона долара.

Кандидат Републиканске партије Доналд Трамп сакупио је у јулу око 138 милиона долара, и до почетка августа имала је укупно око 327 милиона долара.

Током кампање за изборе 2020. године, председник САД Џозеф Бајден сакупио је нешто више од милијарду долара.

Новац који се прикупља током кампање кључан је за оглашавање и позивање гласача да изађу на изборе, као и да се приволе неодлучни гласачи.