Свет

Стано: ЕУ нема везе с протестима због литијума

Пре портпарола ЕУ, тврдње о западном мешању одбацио је и Стејт департмент
Стано: ЕУ нема везе с протестима због литијума© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Званичници ЕУ су поново "одлучно" одбацили тврдњу председника Србије Александра Вучића да иза недавних протеста против планова за ископавање литијума стоје западне земље, јавља Радио Слободна Европа.

"Европска унија апсолутно одбацује оптужбе да је умешана у било коју врсту незаконитих или нелегитимних активности повезаних са страним мешањем. То није оно што Европска унија ради", рекао је на брифингу за новинаре портпарол Европске комисије за спољну политику Петер Стано.

Протести због планова за ископавање литијума се одржавају пошто су Европска унија и Влада Србије прошлог месеца потписале меморандум о разумевању о "стратешком партнерству" о одрживим сировинама, ланцима снабдевања батеријама и електричним возилима.

И портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је да одређени "псеудодемократски кругови цинично настоје да сасвим природну забринутост грађана за животну средину и њихов однос према рударским пројектима у интересу развоја националне економије и побољшања благостања народа трансформишу у протесте".

И Стејт департмент саопштио је недавно да је лажна свака тврдња да се Сједињене Америчке Државе (САД) мешају у протесте у Србији или да подржавају протестне покрете усмерене против Владе Србије.

"Не чуди нас што је Русија, насупрот томе, инструментализовала протесте да би остварила своју агенду у Србији, као што то чини широм света", наводи се у одговору портпарола Стејт департмента за Радио Слободна Европа.

Помоћник државног секретара САД за енергетске ресурсе Џефри Пајат, такође је одбацио тврдње да Запад руши власт у Србији кроз протесте због литијума истичући да је ситуација супротна - да Америка подржава власт у Србији у вези са пројектом "Јадар" и Рио Тинто

"Ми подржавамо власт у Србији и њену позицију у овом пројекту. Зашто бисмо, забога, онда били заинтересовани да негујемо опозицију?", рекао је Пајат.

image