Свет

Сила Бога не моли: Нови сукоби ортодоксних Jевреjа и полиције у Jерусалиму (ВИДЕО)

Разлог за протест је одлука Врховног суда Израела, који је пресудио да ортодоксни Jевреjи подлежу војној обавези равноправно са свим грађанима земље.
Сила Бога не моли: Нови сукоби ортодоксних Jевреjа и полиције у Jерусалиму (ВИДЕО)© REUTERS/Ammar Awad

Нови сукоби између полиције и ортодоксних Jевреjа (Хареда) избили су у Jeрусалиму због служења војног рока и рата у Поjасу Газе. Иако су власт и Врховни суд одлучили да они треба да служе војни рок, од коjег су до скоро били ослобођени, Хареди не желе да буду део Израелских одбрамбених снага што jе довело до новог насиља на улицама.

Разлог за протест је одлука Врховног суда Израела, који је 25. јуна пресудио да студенти јешиве подлежу војној обавези равноправно са свим грађанима земље.

"На врхунцу тешког рата, терет неједнакости је већи него икад", једногласно је одлучио суд.

Осим тога, суд је забранио финансирање верских образовних установа чији ученици нису упућени на служење војног рока.

Од оснивања Израела 1948. јеврејски мушкарци који проучавају Тору добивали су годишњу одгоду служења војске до 26. године, када су у потпуности ослобођени те дужности. Тиме се тадашњој групи од 400 младића омогућило да уче свете текстове и одрже јеврејске традиције. Међутим, узимајући у обзир ратно стање, овај изузетак је изазвао жестоку дебату у друштву и од стране опозиционих партија које су се више пута залагале за регрутацију ортодоксних Jевреjа у војску. У фебруару је ову меру подржао израелски министар одбране Јоав Галант.

У међувремену, премијер земље Бенјамин Нетанјаху био је склон да на законодавном нивоу упише право Хареда да не служе војску. На таj начин Нетанјаху jе изашао у сусрет религиозним партијама укљученим у владајућу коалицију, што је изазвало незадовољство опозиције.

Ортодоксни Јевреји чине око 13,5 одсто становништва Израела (1,28 милиона у земљи са укупном популацијом од 9,45 милиона). Ово је најбрже растући део израелског друштва због високе стопе наталитета. Према прогнозама, до краја деценије, они ће чинити 16 посто становништва земље због чега део израелског друштва жели да Хареди служе војску.

По правилу они не служе војску, која је обавезна за већину Израелаца, не раде и посвећују живот проучавању светих списа и молитви. Избијањем рата у Појасу Газе, војска је најавила почетак пријема ортодоксних Jевреjа у своје редове на добровољној основи.

image