Свет

Немачка политичарка: Економску штету насталу услед експлозије "Севереног тока" треба да плати Кијев

Сваку исплату помоћи која оптерећује немачке пореске обвезнике требало би зауставити, додала је посланица "Алтернативе за Немачку"
Немачка политичарка: Економску штету насталу услед експлозије "Севереног тока" треба да плати Кијев© Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

Копредседавајућа странке "Алтернатива за Немачку" Алис Вајдел на друштвеној мрежи Икс поручила је да Украјина треба да плати штету нанету немачкој економији након онеспособљавања гасовода "Северни ток".

"Економску штету нашој земљи, проузроковану дизањем у ваздух гасовода "Северни ток" коју је наводно наредио Зеленски, а не Путин, како су нас уверавали, треба да плати Украјина. Сваку исплату помоћи која оптерећује немачке пореске обвезнике требало би зауставити", објавила је она на мрежи Икс.

Претходно је и немачка левичарка Сара Вагенехт покренула питање компензације за дизање у ваздух гасовода, преносе немачки медији.

Она се тада огласила након сазнања да су у диверзију умешани Украјинци.

"Уместо да наставимо да тражимо од немачких пореских обвезника да финансирају украјински државни буџет и испоруке оружја, укључујући и преко ЕУ, време је да се разговара о компензацији", напоменула је.

Како је додала, с обзиром на нове податке о нападима на гасоводе, средства за финансирање Украјине требало би да буду искључена из немачког буџета.

Немачки медији су раније писали да је немачко тужилаштво издало налог за хапшење украјинског држављанина Владимира Ж. због диверзије на гасоводима.

"Волстрит џорнал" је у међувремену објавио да је наређење да се гасовод дигну у ваздух издао Валериј Залужни, наводно кршећи наредбу Владимира Зеленског да се операција обустави.

image