Свет

Словачка мења прописе о учешћу НВО у надзирању фондова ЕУ

Према садашњим прописима, Веће НВО има главну реч у избору представника невладиних организација, док Канцеларија владиног опуномоћеника за развој цивилног друштва само пружа административну подршку
Словачка мења прописе о учешћу НВО у надзирању фондова ЕУ© Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

Словачке невладине организације могле би ускоро да изгубе право да бирају представнике цивилног друштва за надзирање фондова ЕУ, пошто влада те земље планира да то буде у надлежности oпуномоћеника за развој цивилног друштва, што је супротно жељама НВО, преноси "Еурактив".

Раније овог лета, словачко министарство за инвестиције, регионални развој предложило је промене начина на који се управља фондовима ЕУ у Словачкој.

Ово укључују и значајну измену "принципа партнерства", прописа ЕУ који захтева учешће свих релевантних актера, укључујући и НВО, у одлукама о фондовима ЕУ.

До сада је избор представника цивилног друштва у овом процесу првенствено била одговорност НВО, али новим предлогом та надлежност се пребацује на Канцеларију владиног опуномоћеника за развој цивилног друштва (ОСЦСД).

Припадници НВО често имају бољи увид у то да ли се средства ЕУ користе адекватно и ефикасно, и они учествују у Комитету за мониторинг словачког Операционог програма, оцењује "Еурактив".

Према садашњим словачким прописима, Веће НВО, саветодавно тело владиног Савета за НВО, има главну реч у избору представника невладиних организација, док ОСЦСД само пружа административну подршку.

То министарство, међутим, тврди да овакав систем има недостатке, наводи "Еурактив".

Они наводе да овај процес није дао довољно представника НВО за комисије ЕУ фондова, као и за Комитет за мониторинг, при чему је уочени "диспаритети учинка представника".

Упркос овим тврдњама, многи од оних који раде у фондовима ЕУ наводе за "Еурактив" да нису приметили било какве суштинске проблем у садашњем систему.

Више њих изразило је забринутост да би промене могле склонити експерте из комитета и уместо њих довести представнике из трећег сектора са мање критичким мишљењем, што би потенцијално ослабило надзор фондова.

Министарство за инвестиције брани предвиђене промене и тврди да је циљ да се прошири процес именовања како би се укључило више НВО и успоставио јасан и транспарентан процес евалуације за представнике цивилног друштва у телима за мониторинг.

image