Иран одговорио Америци: Иранска доктрина је мирољубива употреба нуклеарне енергије

Иран је негирао да има програм развоја нуклеарног оружја, али је његов врховни вођа Али Хамнеи рекао да светски лидери не би могли да спрече Техеран да га има ако то жели

Иран се придржава концепта мирног развоја нуклеарне енергије, нуклеарно оружје не постоји у одбрамбеној доктрини и све изјаве Вашингтона супротно овоме су неосноване и део су америчке изборне кампање, изјавио је за "РИА Новости" портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани.

Претходно, председник Одбора за обавештајне послове Представничког дома САД Мајк Тарнер, у интервјуу за Си-Би-Си, рекао је да би Иран могао да објави да има нуклеарно оружје до краја ове године.

"Иранска доктрина је мирољубива употреба нуклеарне енергије у складу са потребама и развојним плановима земље, као и на основу међународних споразума у ​​оквиру Уговора о неширењу нуклеарног оружја никада били и нису у иранској одбрамбеној доктрини", рекао је Канани.

Он је напоменуо да су такве изјаве из САД неосноване и да нису ништа друго него део њихове кампање уочи председничких избора.

Иран је негирао да има програм развоја нуклеарног оружја, али је његов врховни вођа Али Хамнеи рекао да светски лидери не би могли да спрече Техеран да га има ако то жели. На питање да ли су Хамнеијеви коментари "променили његов закључак" о иранској нуклеарној способности, Тарнер је одречно одговорио.

Раније је новоизабрани председник Ирана Масуд Пезешкијан рекао да иранска одбрамбена доктрина не подразумева нити садржи одредбе о нуклеарном оружју, те стога САД морају да прилагоде своју политику према Исламској Републици.