Свет

Верска "толеранција" ЕУ: Чешка позива на истрагу православних цркви

Шеф Одбора чешког сената за безбедност Павел Фишер сматра да Чешка православна црква и Руска православна црква у Чешкој могу бити злоупотребљене за "нелегитиман утицај непријатељске стране државе"
Верска "толеранција" ЕУ: Чешка позива на истрагу православних црквиGetty

Чешке обавештајне службе морају истражити православне цркве у земљи како би испитале наводни руски утицај, рекао је шеф Одбора чешког сената за безбедност Павел Фишер, пренели су локални медији.

Он је тврдио да закони у тој земљи не дозвољавају државним органима да одговоре на безбедносне претње које би настале злоупотребом цркава, имплицирајући да би на институције Руске православне цркве (РПЦ) у Чешкој или Чешке православне цркве могла да утиче Москва, како би их наводно навела да делују против јавних интереса. 

Он је инсистирао на томе да су потребни нови закони како би се властима дала неопходна овлашћења.

"Слобода вероисповести и удруживања не смеју бити злоупотребљене за нелегитиман утицај од стране непријатељске стране државе", рекао је Фишер, а преносе "Чешке новине".

Он је такође позвао Министарство културе да истражи да ли ове две цркве делују у складу са законом и условима њихове регистрације, предлажући да се оне затворе ако то није случај.

"Чешке новине" наводе да је министарство већ спровело ревизију ових цркава након ескалације руско-украјинског сукоба 2022. године и закључило да нема основа за повлачење издате регистрације. 

Ипак, Фишер инсистира да чешка грана РПЦ има директне везе с руским властима. Он је такође навео да је Чешка православна црква, упркос својој аутокефалности, доспела под све већи утицај личности које су наводно имале контакте с руским безбедносним агенцијама од 2014. године.

Политичар је такође позвао чешко Министарство унутрашњих послова да се постара да полиција истражи могуће криминалне активности чланова двеју цркава.

Украјински посланици су у уторак усвојили закон који директно забрањује деловање РПЦ и све повезане верске институције у земљи. Закон такође поставља темељ за затварање канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) и највеће православне цркве у земљи, осим ако не докаже да је прекинула све везе с Москвом. 

УПЦ, која је већ прогласила независност од Московске патријаршије 2022, тренутно има девет месеци да испуни услове које нови закон поставља.

Русија је осудила усвајање закона, назвавши то "снажним ударцем на цело православље".

image