Свет

Муке Блинкенове: Зашто се амерички државни секретар са Блиског истока (поново) враћа празних руку?

Преговори о примирју између Израела и Хамаса не напредују како би Американци желели, а Блинкен ни из деветог покушаја није успео да смири страсти на Блиском истоку
Муке Блинкенове: Зашто се амерички државни секретар са Блиског истока (поново) враћа празних руку?Getty © RT Balkan / Getty

Позната легенда каже да мачке имају девет живота. Ако бисмо, водећи се том логиком, покушаје државног секретара САД Ентонија Блинкена да постигне мировни споразум између Израела и Хамаса упоредили са мачкама, они би коначно били мртви – зато што амерички дипломата ни након девете посете Блиском истоку од избијања рата почетком октобра прошле године није успео да направи искорак у преговорима.

Блинкен, који је последњих дана посетио Израел, Египат и Катар, покушао је да коначно преброди разлике између Израела и Хамаса и на тај начин прекине крвопролиће у Појасу Газе, али и спречи ширу ескалацију која би укључила и друге регионалне актере, попут Ирана и Хезболаха, а која делује неминовно након убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану крајем јула.

Договор "мора да се постигне и мора да буде обављен у наредним данима", рекао је Блинкен новинарима у Дохи пре повратка у Вашингтон, када је и поновио свој позив Хамасу да прихвати "предлог за премошћивање" који би довео до споразума.

Значајнијег искорака, међутим, није било, а све је извесније да ће се и најновија рунда преговора окончати као и небројени ранији покушаји да се борбе окончају – заробљена испод израелских бомби и рушевина у Гази.

Непремостиве разлике

Мировни план, који су Израелци наводно прихватили, укључивао би почетни шестонедељни прекид ватре, током којег би ограничен број жена, старијих и болесних израелских талаца био ослобођен у замену за Палестинце који се налазе у израелским затворима. 

Примирје би могло да се продужи на неодређено време док преговарачи не постигну договор о другој фази, у којој би војници и тела били враћени, израелске трупе би почеле да се повлаче из Газе, а расељеним палестинским цивилима би било дозвољено да се врате у своје домове на северу Газе.

Проблем представља захтев Израела да њихове оружане снаге остану присутне дуж тзв. Филаделфи коридора, који се протеже дуж границу Газе и Египта, као и коридора Нецарим, којим су Израелци поделили ту енклаву на северни и јужни део.

Израелци сматрају да је контрола коридора кључна како би се спречило допремање додатног оружја за Хамас, док се та палестинска милитантна група, али и Египат, оштро противе том предлогу.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је током разговора са члановима породица погинулих војника и талаца наводно изјавио да војска неће напустити те стратешке важне коридоре, док су амерички званичници одбацили наводе да је Нетанјаху то рекао и Блинкену. Канцеларија премијера је одбила да коментарише те наводе.

Хамас, који не учествује директно у преговорима, саопштио је да је најновији предлог "исувише близу израелским захтевима". Међутим, они су демантовали да су одустали од преговора. Верује се да Хамас још увек држи око 110 израелских талаца, од којих су око две трећине и даље живи.

Израелска одмазда за напад на југ Израела од 7. октобра, током ког је убијено око 1.200 Израелаца, убила је више од 40.000 Палестинаца, према подацима Министарства здравља Газе. Рат је довео до значајног разарања и приморао је огромну већину од 2,3 милиона становника Газе да напусти своје домове.

Перишић: САД и Израел не желе примирје, већ рат са Ираном

Главни циљ САД и Израела нису ни Палестина, ни Газа, нити рат који се тамо води – да им је заиста битно, они би га већ завршили, зато што су јачи од Палестинаца у Гази. Рат се намерно развлачи не би ли се у њега увукао и Иран, који је њихов главни непријатељ, за РТ Балкан каже универзитетски професор др Срђан Перишић.

"Преговори су заправо унапред осуђени на неуспех, јер када би и дошло до примирја, оно би било кратког даха, зато што то није главни циљ ни Вашингтону ни Тел Авиву", додаје он.

Перишић подсећа да Иран већ годинама избегава да уђе у рат, зато што није спреман за сукоб са нуклеарним силама: "Посебно желе да избегну рат са Израелом, који је последњих деценија показао да је бруталан."

Наш саговорник указује да између САД и Израела ипак постоје ситне разлике, као и да је Тел Авив заинтересованији за регионални рат од Вашингтона.

"Израел жели да уђе у регионални рат, док се САД налазе у дубокој политичкој кризи, јер су избори пред вратима. Ако су они и желели да увуку Иран у тај рат крајем прошле године, данас су далеко опрезнији", закључује Перишић.

image