Свет

Председник Чешке: Украјина имала право да уништи гасовод ка Немачкој

У случају да Кијев стоји иза саботаже, као што је било имплицирано у скорашњим извештајима западних медија, онда би то било у складу с правилима вођења "оружаног сукоба", оценио је Петр Павел
Председник Чешке: Украјина имала право да уништи гасовод ка НемачкојGetty © Sean Gallup

Украјина је имала право да уништи гасовод "Северни ток", изјавио је чешки председник Петр Павел.

Он је тако коментарисао прошлонедељни извештај америчког "Волстрит џорнала", у којем се, позивајући се на неименоване америчке, украјинске и европске изворе, тврдило да је наређење за саботажу цевовода који је снабдевао Немачку руским гасом дао Валериј Залужни, а што је бивши главнокомандујући украјинске војске затим негирао.

Павел је у интервјуу за чешки портал "Новинки" рекао да нема "јасну инкриминишућу информацију да је иза напада заиста стајала Украјина", али оценио да, "када се води оружани сукоб, он се води не само против војних циљева, већ и против циљева стратешке природе."

"А цевоводи су стратешки циљ. Ако је циљ напада био да се прекину испоруке гаса и нафте Европи а (зарада) Русији, онда би – и кажем намерно условно – то био легитиман циљ. Али немам те информације", рекао је чешки председник.

На питање да ли је Украјина, уколико заиста стоји иза саботаже, о томе прво требало да разговара са ЕУ, будући да је саботажа проузроковала "значајне проблеме за Европљане", Павел је одговорио да је у тренутку напада већ постојао "број алтернатива" и да "'Северни ток' није био критичан цевовод од којег би зависила енергетска сигурност у Европи".

Подсетимо, "алтернативе" за снабдевање Европе течним природним гасом превасходно долазе из САД, и то по знатно вишим ценама.

Упитан да ли би откриће да је Украјина својевољно извршила оно што је Москва назвала терористичким нападом на критичну инфраструктуру угрозило јединство НАТО-а при подршци Кијева, Павел је рекао да је Алијанса до сада увек успевала да пронађе решење за неслогу. 

"То не значи да се све државе безрезервно залажу за наставак пуне подршке. Мишљења се разликују, она се развијају. Чак и ова ствар, ако се докаже, може утицати на спремност земаља да пруже помоћ Украјини. С друге стране, немамо другу опцију осим да подржимо Украјину у овом тренутку", рекао је Павел.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је одбацио писање западних медија да је Кијев самостално спровео саботажу, истакавши да Украјинци не би могли сами да изврше терористички напад без помоћи САД.

Он је оценио да та "медијска операција" одаје утисак као да је замишљена како би се пажња јавности окренула са правих извршилаца терористичког акта и додао да ће Москва инсистирати на транспарентној међународној истрази.

image