Свет

Републиканка у купаћем живи амерички сан (ФОТО, ВИДЕО)

Конгресменка са Флориде победила на републиканским страначким изборима
Републиканка у купаћем живи амерички сан (ФОТО, ВИДЕО)Getty © Kevin Dietsch / Staff

Ана Паулина Луна, чланица Представничког дома америчког Конгреса са Флориде, победила је на републиканским изборима у свом дистрикту и сва је прилика да ће освојити нови мандат и на општим.

Занимљиво је да Луна није имала противкандидата из редова републиканаца, као и да су сви "седећи" републиканци задржали своја места – што је показатељ да ће Флорида сасвим сигурно и на општим изборима остати "црвена".

Демократе су за свог кандидата за 13. дистрикт изабрале Витни Фокс, бившу директорку комуникација и маркетинга за саобраћајну управу округа Пинелас, али политички коментатори не очекују никакав успех од ње.

Наиме, Луна је била та која је, ушавши у Представнички дом 2022, "отела" Флориду и 13. дистрикт демократама и, упркос покушају да јој се уништи углед старим снимком у купаћем костиму, ужива велику подршку бирача али и бившег председника Доналда Трампа.

У жижи јавности се нашла недавно када се на друштвеним мрежама појавио стари снимак ње у купаћем костиму са натписом "Учинимо Америку поново сјајном" (Make America Great Again - Трампов изборни слоган).

Када је по друштвеним мрежама кренула хајка, одговорила је шмекерски: "Могу да потврдим да сам заиста носила купаће костиме и да може јасно да се види да сам биолошки жена."

Луна је на неки начин доказ да је "амерички сан жив и здрав", пише "Максим".

Рођена је 1989. у јужној Калифорнији. Отац јој је био зависник и није учествовао у њеном животу. Њена бака је била зависница од хероина и умрла је од компликација повезаних са ХИВ-ом. Породица је живела од социјалне помоћи.

Са девет је преживела прву оружану пљачку, а као тинејџерка и пуцњаву у школи. Средњу је једва завршила али је једне ноћи, на једној забави, чула разговор који је променио путању њеног живота.

Два момка су причала о свом факултетском образовању. Заинтригирана, Луна је питала како су успели да то плате. Њихов одговор – америчка војска. Следећег дана придружила се америчком ваздухопловству.

Тамо је упознала супруга Ендруа Гамберског, који је добио бронзану звезду и Пурпурно срце. Након отпуста, Луна је дипломирала биологију и планирала је да оде на медицински факултет.

Живот јој се поново променио када јој је супруг тешко рањен у Авганистану. Вратио се кући са посттрауматским стресним синдромом, а Луна је морала да ради као конобарица и модел за купаће костиме да би платила његове медицинске рачуне.

Отприлике у то време, Луна почела је да се интересује за безбедност граница и трговину људима, придруживши се непрофитној организацији "Андерграунд рејлроуд".

Искористила је своју памет и изглед да преко друштвених мрежа покрене људе. То ју је довело до места директорке за хиспано сектор непрофитне организације "Турнинг поинт УСА".

Горине 2020, Луна се кандидовала за Конгрес. Изгубила је, али је стекла драгоцено искуство и пажњу партијских лидера.

Поново се кандидовала 2022. године и овога пута је постала прва мексичко-америчка представница Флориде и најмлађа републиканка у Представничком дому. Истовремено је помогла републиканцима да "преотму" Флориду од демократа.

На друштвеним мрежама, Луна има скоро 1,5 милиона пратилаца, а контроверзе и критике либералне левице само доприносе њеној популарности.

Осврнувши се на "скандал" са купаћим костимом, Луна је Фокс њузу рекла: "Нападају ме што носим купаћи костим док покушавају да избришу мајчинство и стављају мушкарце у женске спортове. Као што је покојна британска премијерка Маргарет Тачер једном рекла: 'Ако мораш да кажеш да си дама, ниси'".

У земљи заснованој на обећању прилика за све, Луна је доказ да амерички сан живи – и понекад жели да носи МАГА купаћи костим.

image