Свет

Објављени резултати истраге погибије иранског председника: Пад хеликоптера био је несрећни случај

Иранске власти су одбацили саботажу и људски фактор као потенцијалне узроке пада хеликоптера, показују резултати истраге
Објављени резултати истраге погибије иранског председника: Пад хеликоптера био је несрећни случајGetty © Azin Haghighi / Moj News Agency/Anadolu

Хеликоптерска несрећа у којој је погинуо ирански председник Ебрахим Раиси била је несрећни случај, показују резултати званичне иранске истраге.

Истрага није открила знакове саботаже, а људски фактор је такође искључен, јавила је иранска агенција Фарс, позивајући се на безбедносне изворе. У срушеном хеликоптеру нису пронађени трагови хемикалија, додао је саговорник агенције.

Два фактора су довела до пада авиона: Због кашњења током Раисијеве посете, хеликоптер је касно полетео, након што су се временски услови већ покварили. Такође, у летелици су се налазиле две особе више него што је прописано.

Када је пилот приметио маглу дуж руте и покушао да добије висину, хеликоптер није имао довољно снаге, наводи се у публикацији. Генералштаб је раније одбацио могућност да је до несреће дошло услед експлозије као последица саботаже.

Раисијев хеликоптер се 19. маја срушио у иранској провинцији Источни Азербејџан. У летелици су, поред председника, били и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, гувернер провинције Источни Азербејџан Малик Рахмати, службеници безбедности шефа државе и чланови посаде – укупно осам људи. Сви путници су погинули.

На дан катастрофе, иранска делегација се враћала из Азербејџана, где се Раиси састао са својим колегом Илхамом Алијевим. Остаци хеликоптера је пронађен 20. маја ујутру.

Након Раисијеве смрти, расписани су превремени избори у земљи, на којима је победо Масуд Пезешкијан. Реформистички кандидат победио је у другом кругу избора са 53,3 одсто гласова, победивши конзервативца Саида Џалилија.

image