Свет

Масков емоџи пиштоља против "воук" вируса

Платформа се прошлог месеца пребацила са пиштоља играчке на реалистични приказ ватреног оружја
Масков емоџи пиштоља против "воук" вирусаGetty © Jacob Wackerhausen

Илон Муск објаснио је одлуку да се емоџи пиштоља врати на Икс (бивши Твитер), рекавши да је избор да се прикаже реалистично ватрено оружје, а не пиштољ играчка, део борбе против "воук" вируса.

Амерички милијардер је поделио графикон који показује како су емотикони изгледали на различитим платформама током протекле деценије. Поред Икса, на графикону су биле и слике које се користе у производима "Епка", "Гугла", "Мајкрософра", Фејсбука.

Тренд је био да се одмакне од приказа правог оружја на играчке, док је Мускова платформа урадила супротно од када ју је купио 2022.

"Реконфигурација емоџија пиштоља одговара порасту вируса пробућеног ума, јер је основно начело изједначавање лажне штете са стварном штетом", рекао је он, коментаришући графикон.

САД се издваја међу развијеним земљама због своје културе оружја и нивоа насиља ватреним оружјем. Неки људи желе да се смањи приказ реалистичног оружја у разним медијима јер верују да их то велича и подстиче његову употребу.

Маск је присталица неких конзервативних политичких ставова. Једном приликом је рекао да верује "да је право на ношење оружја важна заштита од потенцијалне тираније владе", али је подржао неке мере контроле оружја, као што су провере прошлости за људе који желе да поседују смртоносније ватрено оружје.

Маск је поставио низ емоџија за оружје отприлике у исто време када је амерички председник Џозеф Бајден држао говор на Националној конвенцији Демократске странке у Чикагу у понедељак. Између осталог, Бајден је рекао да је његова администрација донела закон о контроли оружја и позвао на даља ограничења.

image