Свет

Два напада на танкер који је под грчком заставом пловио у Црвеном мору

Током инцидента дошло је до кратке размене ватре из лаког оружја, наводи се у саопштењу УКМТО и додаје да је касније посада брода пријавила још један напад
Два напада на танкер који је под грчком заставом пловио у Црвеном моруGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Танкер који је под грчком заставом пловио у Црвеном мору данас је двапут нападнут, саопштила је британска поморска агенција.

Танкер "Сунион" је у среду ујутру нападнут бројним пројектилима испаљеним из два мала чамца на око 77 наутичких миља (142 километара) западно од јеменског лучког града Ходејда, саопштило је грчко министарство поморства и Британска поморске трговинска организација (УКМТО), преноси Ројтерс.

Током инцидента дошло је до кратке размене ватре из лаког оружја, наводи се у саопштењу УКМТО и додаје да је касније посада брода пријавила још један напад.

Други напад је изазвао пожар на броду, али нема извештаја о повређенима међу 25 чланова посаде, двојицом Руса и 23 Филипинца.

"Делта Танкерс", оператер брода, потврдио је да је брод у пловном стању и да је претрпео мања оштећења, наводећи да је посада процењивала ситуацију и потврдила да ће брод наставити пловидбу, саопштили су у изјави.

Касније данас, други брод је пријавио две експлозије у води у својој близини док се налазио на око 57 наутичких миља (105 километара) југоисточно од Адена, навели су из УКМТО.

Британска фирма за поморску безбедност "Амбри" је саопштила да је први удар у води био 48 наутичких миља југоисточно од Адена, а други се догодио 23 наутичке миље даље, док се брод кретао ка западу.

Јеменски проирански побуњеници Хути покренули су од прошлог новембра серију напада на међународне бродове у близини обала Јемена у знак солидарности са Палестинцима и палестинским милитантима из групе Хамас који су у рату са Израелом, али за сада нису преузели одговорност за данашње нападе.

image