Свет

Трамп на митингу први пут после атентата: САД немају муниције због слања помоћи Украјини

Републикански председнички кандидат је више пута тврдио да се рат у Украјини не би догодио да је он био на функцији, и да би га у томе подржао Виктор Орбан
Трамп на митингу први пут после атентата: САД немају муниције због слања помоћи Украјини© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Републикански председнички кандидат и бивши председник САД Доналд Трамп говорио је у среду у Северној Каролини, на првом јавном скупу откако је прошлог месеца рањен у атентату на митингу у месту Батлер у држави Пенсилванија, а простор око говорнице за којом је стајао, био је ограђен непробојним стаклом.

Након пуцњаве у којој је Трамп погођен у ухо, један човек погинуо, а две особе рањене, тајна служба је издала привремену препоруку да бивши председник држи митинге само у затвореним просторима, међутим прошле недеље је саопштено да ће се на скуповима на отвореном користити непробојно стакло, преноси "Гардијан".

Трампов наступ у Северној Каролини део је контракампање током недеље у којој се одржава Демократска национална конвенција у Чикагу, наводи лондонски дневник.

На скупу га је најавио његов потпредседник Џеј Ди Венс, који је рекао да се Трамп одрекао живота, "свега што би неко пожелео", да би се кандидовао за председника.

"Нису могли да га победе на гласачкој кутији па су покушали банкротом. Нису успели па су покушали опозив. У томе нису успели, па су покушали да га стрпају у затвор. И чак су покушали да га убију... Доналд Трамп и даље стоји", рекао је Џеј Ди Венс.

Трамп сe осврнуо на америчко финансирање Украјине, рекавши да САД немају муницију, јер све дају својим савезницима, укључујући Кијев.

"Ми сада немамо никакву муницију. Све смо дали Украјини и разним другим земљама. Све смо им дали. Наша складишта су празна", рекао је Трамп на митингу у Северној Каролини.

Раније је члан Представничког дома америчког Конгреса Мајк Волц (републиканац са Флориде), повереник Трампове кампање, изјавио да ће бивши председник, ако победи на изборима, захтевати од европских савезника да они сносе главни терет обезбеђивања помоћи Украјини, а не Вашингтон.

Трамп је указао на то да земље НАТО-а нису платиле "своје обавезе" као чланице Алијансе.

Он је више пута тврдио да се сукоб у Украјини не би догодио 2022. да је он био на функцији, а не Бајден. 

Додао је да би га у томе подржао још један светски лидер.

"Ако погледате Мађарску, то је веома јака земља, а Виктор Орбан веома јак лидер", рекао да Трамп и додао да једино што ће спасити цео свет јесте да он поново буде изабран за председника.

Отпуштање одговорних за Авганистан

Трамп је додао и да ће, у случају победе, отпустити војне званичнике умешане у неуспело повлачење америчких трупа из Авганистана.

"Захтеваћу оставку свих високих војних званичника умешаних у катастрофу у Авганистану. Желим њихову оставку одмах", рекао је бивши председник.

Tрамп је позвао на бину кандидата за гувернера Северне Каролине Марка Робинсона, за кога је Трамп у пролазу рекао да је "смршао много у последњих неколико месеци".

Он је више пута називао Камалу Харис "другарицом Камалом" и поновио своју тврдњу да је Харисова кандидаткиња екстремне левице.

image