Тим Волц прихватио потпредседничку номинацију, Клинтону подрхтавале руке

Гувернер Минесоте је говорио о приватним стварима, а 78-огодишињи Клинтон у говору је застајао, његови покрети су били успорени и два пута је погрешно изговорио име Камале Харис

Гувернер Минесоте Тим Волц прихватио је трећег дана Демократске националне конвенције и званично номинацију своје странке за потпредседника на председничким изборима у новембру.

"Животна част ми је да прихватим номинацију за место потпредседника Сједињених Држава из једног једноставног разлога: волимо ову земљу", рекао је Волц, говорећи у спортској арени Јунајтед центра у Чикагу, где се одржава Демократска национална конвенција.

Волц је говорио о свом одрастању у Небраски и тренирању фудбала у Минесоти, као и о детаљима из приватног живота, како су он и његова супруга Гвен користили метод вантелесне оплодње и тако добили своју ћерку Хоуп. Већи део говора, његов 17-годишњи син Гас је плакао, пише "Глас Америке".

Његов говор уследио је након говора бившег председника САД Била Клинтона, који је, између осталог, говорио и о републиканском председничком кандидату Доналду Трампу и описао га као "себичног", истовремено похваливши највероватнијег демократског председничког кандидата, Камалу Харис, "јер брине о потребама Американаца".

"Чини ми се да имамо прилично јасан избор – Камала Харис", рекао је Клинтон.

На почетку свог говора, Клинтон је одао признање председнику Џозефу Бајдену, подсећајући да је дошао на положај у веома тешком периоду, помогао земљи да изађе из пандемије и Американцима да се врате на посао.

Како је пренео АП, Клинтон, који има 78 година, исто као и Трамп, у говору је застајао, његови покрети су били успорени и два пута је погрешно изговорио име Камале Харис. Лева рука му је често подрхтавала у тренуцима када се није придржавао за говорницу.

Опра Винфри после Обаме подржала и Камалу

Учесницима конвенције обратила се и водитељка Опра Винфри, која је својом подршком 2008. подржала Барака Обаму.

Сада је посебно апеловала на неопредељене и независне гласаче да подрже Камалу Харис, наводећи да су "вредности и интегритет важнији од свега".

"Суштина ових избора је слобода. Постоје људи који желе да видите нашу земљу као нацију нас против њих. Људи који желе да верујете да су књиге опасне, а аутоматско оружје безбедно. Међутим, постоји једна ствар: када смо јединствени, немогуће нас је победити", рекла је она.

На конвенцији су биле и породице шесторо америчких талаца које држи Хамас у Гази од 7. октобра. Учесницима су се обратили Џон Полин и Рејчел Голдберг-Полин, родитељи 23-годишњег Херша Голдберга-Полина, једног од талаца.

Полин је захвалио Бајдену и Харис на покушају да осигурају прекид ватре и договор о пуштању талаца.

Он је такође говорио о агонији цивила у Гази, казавши да "нема победника у такмичењу у болу", и позвао на брзи договор који ће осигурати ослобађање талаца и зауставити сукобе у Гази.

Тема вечери била је "Борба за нашу слободу", а програм се фокусирао на приступ абортусу и на друга права која демократе желе да истакну у својој кампањи против Трампа.

Са друге стране, Трамп је демократску конвенцију окарактерисао као "шараду" и истакао да је он био честа тема говорника.

Данас је последњи дан Националне конвенције демократа.

Тема последње вечери је "За нашу будућност" и вечерас би на конвенцији требало да говори Камала Харис.

Харисова је прошлог петка представила свој први велики политички циљ када је најавила низ економских политика које би требало да смање трошкове живота Американаца.