Свет

Још један амерички носач авиона стигао на Блиски исток: "Рузвелту" се придружио и "Линколн"

Америка шаље ударне групе носача да би, како тврди, спречила ескалацију
Још један амерички носач авиона стигао на Блиски исток: "Рузвелту" се придружио и "Линколн"© Zachary Pearson- U.S. Navy via Getty Images

Ударна група носача авиона УСС "Абрахам Линколн" стигла је на Блиски исток, придруживши се носачу УСС "Теодор Рузвелт", који је већ распоређен у том региону. Присуство америчких ратних бродова одражава страхове од веће ескалације између Израела и Ирана, пише РТ.

Како је објавила америчка Централна команда на Иксу, "Абрахам Линколн" носи ловце Ф-35 и Ф-18 и прати га ескадрила разарача.

Пентагон је ту групу носача послао у регион раније овог месеца након убиства шефа политичког бироа Хамаса Исмаила Ханије у Техерану, али и ликвидације високорангираног оперативца Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту.

Раније овог месеца амерички министар одбране Лојд Остин одлучио је да се носач, али и подморница УСС "Џорџија" са навођеним пројектилима, распореде у региону Централне команде.

Речено је да ће америчко министарство одбране преместити ескадрилу борбених авиона на Блиски исток и задржати носач авиона у региону у оквиру својих напора "да ублажи могућност регионалне ескалације од стране Ирана или иранских партнера и заступника". 

Израел је преузео одговорност за напад у којем је убијен Шукру, али није ни потврдио ни негирао своју умешаност у Ханијеву смрт.

Техеран је, међутим, запретио Израелу "оштром казном", док се јеврејска држава припремала за прекограничне нападе. 

"Време нам иде у прилог и период чекања на овај одговор могао би бити дуг", рекао је у уторак Алимохамед Наини, портпарол Корпуса гарде исламске револуције.

Израелске одбрамбене снаге су заузврат запретиле новим војним нападима на Хезболах у Либану, изазивајући страх од инвазије у пуној мери.

САД и Израел су забринути да би Иран могао да изведе комбиновани напад на јеврејску државу, радећи у тандему са различитим пропалестинским групама, укључујући Хезболах и јеменске Хути побуњенике.

image