Још један амерички носач авиона стигао на Блиски исток: "Рузвелту" се придружио и "Линколн"

Америка шаље ударне групе носача да би, како тврди, спречила ескалацију

Ударна група носача авиона УСС "Абрахам Линколн" стигла је на Блиски исток, придруживши се носачу УСС "Теодор Рузвелт", који је већ распоређен у том региону. Присуство америчких ратних бродова одражава страхове од веће ескалације између Израела и Ирана, пише РТ.

Како је објавила америчка Централна команда на Иксу, "Абрахам Линколн" носи ловце Ф-35 и Ф-18 и прати га ескадрила разарача.

Пентагон је ту групу носача послао у регион раније овог месеца након убиства шефа политичког бироа Хамаса Исмаила Ханије у Техерану, али и ликвидације високорангираног оперативца Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту.

Раније овог месеца амерички министар одбране Лојд Остин одлучио је да се носач, али и подморница УСС "Џорџија" са навођеним пројектилима, распореде у региону Централне команде.

Речено је да ће америчко министарство одбране преместити ескадрилу борбених авиона на Блиски исток и задржати носач авиона у региону у оквиру својих напора "да ублажи могућност регионалне ескалације од стране Ирана или иранских партнера и заступника". 

Израел је преузео одговорност за напад у којем је убијен Шукру, али није ни потврдио ни негирао своју умешаност у Ханијеву смрт.

Техеран је, међутим, запретио Израелу "оштром казном", док се јеврејска држава припремала за прекограничне нападе. 

"Време нам иде у прилог и период чекања на овај одговор могао би бити дуг", рекао је у уторак Алимохамед Наини, портпарол Корпуса гарде исламске револуције.

Израелске одбрамбене снаге су заузврат запретиле новим војним нападима на Хезболах у Либану, изазивајући страх од инвазије у пуној мери.

САД и Израел су забринути да би Иран могао да изведе комбиновани напад на јеврејску државу, радећи у тандему са различитим пропалестинским групама, укључујући Хезболах и јеменске Хути побуњенике.