Свет

"Кад Кина закуца на врата Нове Каледоније": Запад у страху од Пекинга

Аустралијски истраживачи упозоравају Француску на "кинески утицај" на Новој Каледонији
"Кад Кина закуца на врата Нове Каледоније": Запад у страху од ПекингаGetty © Westend61

Независност Нове Каледоније могла би да учврсти стратешки утицај Кине у региону јужног Пацифика, наводи се у извештају аустралијског истраживачког центра.

Француска територија била је поприште вишемесечних протеста раније ове године због покушаја Париза да спроведе изборне реформе и кроз њих обустави деловање покрета за независност територије.

У извештају Аустралијског института за стратешку политику, под насловом "Кад Кина закуца на врата Нове Каледоније", наводи се да би губитак француске територије био "значајан ударац за присуство Запада у јужном Пацифику", и корисна ситуација за Пекинг.

Нова Каледонија је "од посебног интереса" за Кину јер је "стратешки важна територија за Француску, Аустралију, Нови Зеланд и САД", објаснила је Ен-Мари Брејди, професорка на Универзитету Кентербери на Новом Зеланду која је ауторка рада.

"Договорена транзиција Нове Каледоније на већу аутономију мора укључивати дискусије о томе како би се суверена независна или полуаутономна Нова Каледонија/Канаки (назив за острво који користе заговорници независности) бранила од спољних претњи, као и других безбедносних ризика", навела је она и додала да: "Француска и Нова Каледонија морају да пронађу начин да управљају ризицима, као и могућностима ангажовања са Кином."

Према њеним решима француско војно присуство један је од фактора који стоје на путу да "Кина промени равнотежу снага у Индо-Пацифику, тачније у јужном Пацифику", објашњава експерт.

"Ако би Француска изгубила било коју од својих пацифичких територија и приступ огромном поморском подручју које оне пружају, њен глобални утицај и статус би значајно опали. Та ситуација би одговарала интересима Кине и Русије", навела је Брејди у извештају.

"Политико" наводи да су аустралијски стручњаци у извештају истакли да је Француска успела да успори ширење "кинеског утицаја" на друштво Нове Каледоније, кроз читав низ акција, укључујући одлуку Париза да стави вето на кинеску понуду за преузимање рудника никла 2019. Никл, минерал важан за производњу батерија за електричне аутомобиле, чини највећи део извоза територије.

Међутим, "упркос напорима Француске да ограничи (кинеске) инвестиције у ископавање никла на Новој Каледонији, Кина је постигла свој циљ повећања приступа новокаледонском никлу и у великој мери проширила своје учешће у новокаледонској економији никла", примећује Брејди. До 2022. године, 62,3 одсто целокупног извоза Нове Каледоније, од чега је већина минерала, отишло је у Кину.

image