Најџел Фараж би могао да буде прави победник, ако лабуристи допусте тинејџерима да гласају

Лидер реформиста "удвара" се младима у тренутку када лабуристи желе да смање старосну границу за гласање

Лабуристичка партија покренула је кампању са циљем да се омогући шеснаестогодишњацима и седамнаестогодишњацима да гласају. Наводно, тај потез би "повећао ангажман младих у живописној демократији" Велике Британије.

Проблем је, према "Политику", што већина британских тинејџера није заинтересована за политику лабуриста већ њиховог противника, десно оријентисаног Најџела Фаража.

Анкета Џеј Ел Партнера спроведена међу 16-годишњацима и 17-годишњацима показала је да Фаражева Реформа УК има подршку 23 одсто младих. Лево оријентисани Зелени – још једна претња лабуристима – имали су подршку 18 одсто младих.

Лабуристи су ипак добили највише подршке шеснаестогодишњака и седамнаестогодишњака – 35 одсто, док торијевци једва да су добили неки глас.

"Оба пола те старосне групе су се окренула од мејнстрим партијске политике ка ономе што бисте могли назвати популистичком политиком", рекла је директорка Џеј Ел Партнерса, Скарлет Мегвајер.

Са своје стране, Фараж је напорно радио да би се додворио младима - кроз наступе на друштвеним мрежама, популарним ријалитима и сарадњу са инфлуенсерима.

Тренд окретања ка десници међу млађим бирачима присутан је у целој Европи. Бирачи "траже друге одговоре које не нуде мејнстрим партије" због "невероватно распрострањеног" неповерења у политику, рекла је је Мегвајер.