Свет

Моди у Варшави: Индија подржава напоре да се што пре обнови мир у Украјини

Пољски премијер Доналд Туск је изразио задовољство што је премијер Индије потврдио спремност "личног ангажовања у мирном, праведном и брзом окончању рата".
Моди у Варшави: Индија подржава напоре да се што пре обнови мир у Украјини© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Индијски премијер Нарендра Моди изјавио је данас током посете Пољској да се ниједан рат не завршава на бојном пољу и подржао је дипломатске напоре да се рат у Украјини оконча што је пре могуће.

Моди је на брифингу са председником пољске владе Доналдом Туском рекао да ситуација у Украјини и у региону западне Азије изазива "озбиљну забринутост".

"Чврсто верујемо да не постоји такав проблем или сукоб који се може решити на бојном пољу. Невини људи губе животе у свакој кризи, то је огроман изазов за читаву цивилизацију. Зато подржавамо дијалог и дипломатске напоре да се што пре обнови мир и стабилност", рекао је Моди.

Он је додао да је Индија спремна да сарађује са другим пријатељским нацијама како би пружила што већу подршку мировним напорима да се успостави мир у Украјини.

Туск је изразио задовољство што је премијер Индије потврдио спремност "личног ангажовања у мирном, праведном и брзом окончању рата".

"Веома ми је драго што је господин Моди потврдио своју спремност да дâ свој лични допринос мирном, поштеном и брзом окончању рата у Украјини. Обојица верујемо да Индија овде може да одигра веома важну позитивну улогу", рекао је Туск и додао да би предстојећа посета индијског премијера Кијеву могла имати историјски значај.

Туск је такође изразио уверење да је укључивање Индије, као и Пољске и целе ЕУ кључ за успостављање трајног мира у овом делу света.

Моди је допутовао у Варшаву у среду у, како је описао, посету обележавању 70 година односа са земљом коју је описао као "кључног економског партнера у централној Европи".

Моди, први индијски премијер који је посетио Пољску у последњих 45 година, састаће се данас поподне са председником Пољске Анджејом Дудом у варшавској палати Белведер.

Премијер Индије ће сутра отпутовати у званичну посету Кијеву, што је прва посета шефа индијске владе Украјини у историји билатералних односа. Он ће се састати са Владимиром Зеленским.

Подсетимо да је Кијев осудио Модија због посете Москви прошлог месеца, током које се срео са председником Владимиром Путином и загрлио га.

Зеленски састанак Модија са Путином описао као "огромно разочарење и разарајући ударац мировним напорима", а такође му је замерио и загрљај са руским председником.

image