Мађарска: Добри изгледи да се обезбеди испорука руске нафте преко Украјине

Словачка и Мађарска су средином јула упутиле апел Европској комисији због поступака Украјине, која је обуставила транзит нафте руске компаније "Лукоил" преко своје територије

Добри су изгледи да ће мађарска нафтна компанија МОЛ успети да закључи релевантне споразуме како би се спречило блокирање испорука руске нафте Мађарској преко Украјине, изјавио је данас шеф Кабинета мађарске владе Ђерђељи Гуљаш.

Он је истовремено оптужио Европску комисију да није дала никакву подршку по том питању ни Мађарској, као ни Словачкој, преноси МТИ.

Словачка и Мађарска су средином јула упутиле апел Европској комисији због поступака Украјине, која је обуставила транзит нафте руске компаније "Лукоил" преко своје територије.

Гуљаш је додао да то технички значи да је нађено законско решење да се обезбеде испоруке, чак иако то значи да ће транзит нафте бити скупљи, као и да ће ризике транзита од руско-украјинске границе сносити компанија МОЛ, преноси Таср.

Мађарски званичник је такође казао да Мађарска и Словачка нису добиле никакву подршку од Брисела.

"Можемо видети да, реално гледано, Брисел не пружа никакву заштиту чланицама ЕУ од понашања једне земље која није у Унији а која крши свој Споразум о придруживању са ЕУ", указао је Гуљаш.