Врховни суд Венецуеле потврдио: Мадуро победио на председничким изборима

Према оцени суда, против Едмунда Гонзалеса, опозиционог кандидата, треба да се предузму мере због тога што се није појавио на суду

Врховни суд је потврдио резултате изборне комисије и признао Николаса Мадура за председника Венецуеле за период 2025-2031, јавио је ТВ канал Телесур, позивајући се на одлуку суда.

"Врховни суд је пресудио да ће Николас Мадуро бити председник за период од 2025. до 2031. године", наводи се у саопштењу, преносе РИА Новости.

Овај суд је додао и да су резултати гласања објављени на интернету, према којима је Мадуро изгубио, лажирани.

Врховни суд донео је данашњу одлуку као одговор на захтев Мадура да се преиспита укупан број гласова бирача на председничким изборима, након што је опозиција објавила евиденцију о гласању на интернету са 80 одсто гласачких места, а према којој је опозициони кандидат Едмундо Гонзалес убедљиво победио, преноси АП.

Према оцени суда, против Гонзалеса треба да се предузму мере због тога што се није појавио на суду.

Подсетимо, раније овог месеца Изборна комисија Венецуеле прогласио је садашњег председника Николаса Мадура победником избора од 28. јула.

Спорни резултати избора изазвали су протесте широм земље, почели су сукоби у Каракасу и другим градовима између снага безбедности и демонстраната, који су гађали полицајце каменицама и молотовљевим коктелима.

Службеници за спровођење реда и закона привели су више од 2.000 људи, оптужени су за уништавање државне инфраструктуре, подстицање мржње и тероризма.

Председник Венецуеле Николас Мадуро затражио је 31. јула од Врховног суда уставну заштиту да заустави нападе на изборни процес, који је назвао начином за извођење државног удара.