Свет

Камала Харис званично кандидат демократа на изборима: Народ је одувек био мој клијент

Потпредседница САД је рекла ће "увек стајати уз Украјину", као и да Израел има право да се брани
Камала Харис званично кандидат демократа на изборима: Народ је одувек био мој клијент© Tanjug/AP Photo/Brynn Anderson

Потпредседница САД Камала Харис званично је прихватила је номинацију Демократске партије и тако је постала њен кандидат на председничким изборима у САД у новембру.

"У име народа, у име сваког Американца, без обзира на странку, расу, пол или језик, у име моје мајке и у име Американаца, као људи са којима сам одрасла, људи који вредно раде, који јуре своје снове и који пазе једни на друге, у име свих оних чија се прича може написати само у највећој нацији на Земљи, прихватам вашу номинацију за председника САД", рекла је Харисова последње вечери Демократске националне конвенције у Јунајтед центру у Чикагу, преноси Си-Ен-Ен.

Харисова је у говору који је трајао 45 минута говорила о свом животу, обећала да ће се борити за средњу класу и на моменте оштро критиковала свог противкандидата из Републиканске партије Доналда Трампа.

Она се захвалила свом супругу Дагу, као и актуелном председнику САД Џозефу Бајдену, наводећи да "осећа велику захвалност када се сети кроз шта су све прошли заједно".

Камала Харис је рекла да је "пут којим је дошла до кандидатуре био неочекиван, али да неочекивани путеви за њу нису ништа необично", преноси "Глас Америке".

Истакла је да је као тужитељка увек имала само једног клијента - народ и да је радила у име народа.

"Знам да има људи са различитим политичким ставовима који вечерас ово гледају. И желим да знате: обећавам да ћу бити председница свих Американаца", навела је Камала Харис.

Нагласила је да предстојећи избори нису само најважнији у животу сваког Американца, "већ су најважнији у историји земље".

Потпредседница САД је рекла да је републикански кандидат "у многим стварима неозбиљан човек, али да су последице његовог повратка у Белу кућу изузетно озбиљне".

"Не само због хаоса који је створен док је био на власти, већ и због свега што се десило кад је изгубио изборе. Замислите шта ће сада да ради. Његова намера је да затвара новинаре, политичке противнике, сваког кога види као непријатеља", казала је она.

Харис је рекла да ће Трампов програм "Пројекат 2025" земљу гурнути уназад и додала: "Америко, не идемо уназад!"

Неколико пута током обраћања истицала је да ће се борити за бољи живот средње класе и да је то "циљ њеног мандата".

"Трамп се не бори за средњу класу, већ за 'своје пријатеље милионере', он ће им смањити порезе што ће повећати јавни дуг. Трампови порези ће повећати цене за средњу класу, а ми ћемо смањити порезе за средњу класу", обећала је Харис.

У говору је истакла и право на абортус које је угрожено после одлуке Врховног суда САД и, како је навела, "судија које је Доналд Трамп поставио у тај суд".

Увек уз Украјину, Израел има право да се брани

У делу говора посвећеном спољној политици, Харис је обећала да ће као председница увек стајати уз Украјину, да неће напустити НАТО и да ће бринути о америчким војницима, а такође је говорила и о рату у Гази.

"Бајден и ја радимо нон-стоп, јер је сада тренутак да се постигне договор о таоцима и прекиду ватре. Радимо на томе да се оконча овај рат тако да Израел буде безбедан, да престану патње и да Палестинци имају право на безбедност, сигурност и самоопредељење", истакла је Камала Харис.

Додала је да ће увек заступати право Израела да се брани и да ће се "увек супротстављати диктатурама попут Ирана и Северне Кореје", које, како је навела, "навијају за Трампа".

Демократска кандидаткиња говор је завршила позивом бирачима да изађу на изборе, да гласају и "изборе се за земљу коју воле и идеале којима теже".

Осим Харисове, последње вечери конвенције демократа говорили су сенатори и конгресмени уз те партије, сестра председничке кандидаткиње, а појавила се и глумица Ева Лонгорија, док је за музички део била задужена певачица Пинк.

image