Свет

ФТ: Украјина је највећи губитник буџетских превирања у Немачкој

Док немачка влада покушава да убеди свет да ће и даље бити "највећи украјински спонзор у Европи", помоћ за Кијев из те земље би требало драстично да опадне током наредних година
ФТ: Украјина је највећи губитник буџетских превирања у НемачкојGetty © Michele Tantussi

Украјина је постала жртва буџетских превирања унутар немачке владајуће коалиције, а одлука владе Олафа Шолца да смањи војну помоћ Кијеву ће осоколити председника Русије Владимира Путина, пише колумниста "Фајненшел тајмса" Бен Хол.

"Кијев је највећи губитник споразума о буџету за 2025. који су овог лета постигле три странке у нефункционалној немачкој коалиционој влади после жестоких вишенедељних преговора. Кијев је постао жртва лудачки ригидне уставне кочнице дуга која ограничава државни дефицит", наводи он.

Немачки лист "ФАЗ" је током викенда пренео да је влада те земље одлучила да смањи војну помоћ за Украјину са 7,5 милијарди евра, колико износи ове године, на четири милијарде за следећу, док би до 2027. она требало да износи "тек" 500 милиона евра годишње.

Шолц је рекао да ће Немачка остати "највећи помагач" Украјине у Европи, као и да ће помоћ слати преко позајмице од 50 милијарди евра, која је договорена у оквиру формата Г7 и која ће бити гарантована профитима од замрзнуте руске имовине.

Аргумент немачког канцелара је, међутим, само скретање пажње, сматра Хол, додајући да се та "позајмица" показала као тешка за имплементацију и подложна блокадама "проруских влада, попут оне у Будимпешти".

Тих 50 милијарди, такође, представљају само делић од око 300 милијарди евра које су САД и Европа одвојили за помоћ Украјини током последње две и по године. Амерички пакет помоћи у вредности од 61 милијарду долара, који је усвојен раније ове године, могао би да буде последњи те врсте, указује Хол.

Колумниста ФТ-ја критикује немачког канцелара и због његових напора да "саботира" дубљу интеграцију европске војне индустрије.

"Канцелар се противио било каквој дискусији о одбрамбеним пројектима када су се лидери ЕУ састали у јуну да размотре стратешку агенду блока. Амбиције Европске комисије да створи фонд од 100 милијарди евра за одбрамбену индустрију кроз заједничко задуживање наишле су на снажан немачки отпор", истиче он.

image