Свет

Незапосленост и сиромаштво у порасту, Израел гуши економију Западне обале

Израел је суспендовао радне дозволе за око 140.000 палестинских радника са Западне обале, од којих је до сада само мали део обновљен
Незапосленост и сиромаштво  у порасту, Израел гуши економију Западне обалеGetty © Michael Blackshire / Los Angeles Times via Getty Images

Насиље између Палестинаца и израелске војске на Западној обали достигло је ниво који није виђен већ двадесетак година, а ограничења, као што су затварање путева, блокаде и укидање израелских радних дозвола, гуше палестинску економију, пише британски "Гардијан".

"Некада смо сваког дана дочекивали туристе. Сада, ако имамо среће, нешто продамо суботом. Не добијамо чак ни онлајн наруџбине", рекао је власник једне мале радње.

Израелска и палестинска економија су дубоко испреплетене. Израел се ослања на јефтину палестинску радну снагу, посебно у грађевинарству и пољопривреди. Током 2022, ови радници су обезбеђивали две трећине буџета Палестинске аутономије.

Међутим, након напада Хамаса 7. октобра, Израел је суспендовао радне дозволе за око 140.000 палестинских радника са Западне обале. Мали део њих је од тада обновљен, а Израел покушава да попуни јаз са радницима из Индије.

Незапосленост и сиромаштво на Западној обали су у порасту, доводећи ионако нестабилну Западну обалу на ивицу финансијског краха. У избегличким камповима на Западној обали, који су успостављеним након стварања Израела 1948, Палестинци кажу да су милитантне групе, као што су Хамас и Палестински исламски џихад, једини послодавци које могу да нађу.

Према Међународној организацији рада, незапосленост је у првом кварталу 2024. порасла са 11 одсто на читавих 35 одсто. Инфлација расте, a Палестинска аутономија је смањила плате и број запослених.

Израелски министар финансија Безалел Смотрич је обуставио пореска средства за Палестинску аутономију као казнену за сарадњу са Међународним кривичним судом у Хагу. Такође, он је неколико пута претио да ће палестинске банке искључити из међународног банкарског система, што би изазвало потпуни колапс Палестинске аутономије.

"Све израелске администрације у односу према Палестинској аутономији користе штап и шаргарепу, али израелска влада води посебно контрадикторну политику. Израелу је потребна Палестинска аутономија, како би одржао безбедност на Западној обали и заштитио израелске насељенике", рекао је Тахани Мустафа, виши аналитичар у истраживачком центру палестинске Кризне групе.

"То је колективно кажњавање, које није функционисало у прошлости, али изгледа да они и даље верују да је довољно да заведу економску блокаду и ограниче кретање."

Последњих неколико година Палестинци са Западне обале почели су да проналазе начине да прођу кроз израелске безбедносне баријере без дозволе, у потрази за послом у Израелу.

Процењује се да се око 40.000 Палестинаца налази у Израелу без икаквих докумената.

image