Свет

Моди допутовао у Кијев

Ово је прва посета једног премијера Индије независној Украјини
Моди допутовао у Кијев© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Премијер Индије Нарендра Моди допутовао је данас у Кијев на позив Владимира Зеленског. Према писању "Тајмс оф Индија", у питању је историјска посета.

"Униан.нет" додаје да је то прва посета премијера Индије у историји Украјине која је независност стекла 1991. године.

Како се очекује, Моди ће разговарати са Владимиром Зеленским о перспективи мирног решења за украјински сукоб. 

Непосредно пре посете Моди је изјавио:

"С нестрпљењем ишчекујем наставак разговора са председником Зеленским о јачању билатералне сарадње и размену ставова о мирном решењу актуелног сукоба у Украјини".

Медији, такође, подсећају да је посета организована око шест недеља после Модијеве посете Москви, која је изазвала критику САД и других западних земаља. 

Мало пре посете, 19. августа, "Блумберг" је писао да ће Моди посетити Кијев како би избалансирао односе Вашингтона и Москве, иако је истакнуто да индијски премијер неће покушати да буде посредник при решавању кризе. Разлог за то, према писању овог листа, крије се у томе што Индија у великој мери зависи од јефтине руске нафте и оружја. Како се даље наводи, премијер Индије би требало да проведе у Кијеву свега неколико сати, из безбедносних разлога. 

Ипак, премијер Индије је током јучерашње посете Пољској изјавио да се ниједан рат не завршава на бојном пољу и подржао дипломатске напоре да се рат у Украјини оконча што је пре могуће.

"Чврсто верујемо да не постоји такав проблем или сукоб који се може решити на бојном пољу. Невини људи губе животе у свакој кризи, то је огроман изазов за читаву цивилизацију. Зато подржавамо дијалог и дипломатске напоре да се обнови мир и стабилност што је пре могуће", рекао је Моди.

Подсетимо, Моди је Русију посетио у јулу. То је била прва посета индијског премијера Русији у последњих пет година, али и прво међународно Модија од ступања на трећи премијерски мандат.

Посета је укључивала неформалне разговоре у опуштеној атмосфери у резиденцији председника Русије Владимира Путина, које је Моди касније окарактерисао као отворене, искрене и пуне поштовања. Након тога, одржани су и званични састанци, уз учешће обеју делегација. 

Премијер Индије неколико пута је захвалио руском председнику на гостопримству, назвао га је и "драгим пријатељем", и честитао му на још једној победи на председничким изборима. Обе стране истакле су захвалност на доприносу развоју досадашње сарадње, а Путин је премијеру Модију уручио и највише државно признање, орден Св. Андреја Првозваног.

На крају, Путин и Моди потписали су и заједничку изјаву, у којој се, између осталог, истиче да између Русије и Индије постоји "посебно привилеговано стратешко партнерство", које наставља да јача и да се развија. Две стране су се, такође, обавезале да ће наставити да улажу напоре како би се максимално искористио потенцијал ове сарадње.

image